петък, 19 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравеКой е най-добрият магнезий при екстрасистоли?

Кой е най-добрият магнезий при екстрасистоли?

Добавянето на магнезий може да бъде от полза в някои случаи на екстрасистоли, особено ако има данни за магнезиев дефицит или ако нивата на магнезий са под оптималните. Магнезият играе решаваща роля за поддържане на нормална електрическа проводимост в сърцето и регулиране на сърдечния ритъм.

Екстрасистолите са ритъмно нарушение, което се среща доста често. В повечето случаи отминава и зад него не стои сериозна болест. Среща се и при различни нарушения на щитовидната жлеза.

Най-добрата форма на магнезий за екстрасистоли обикновено са магнезиевите соли. Те се абсорбират добре от тялото. Това са например магнезиев цитрат, магнезиев глицинат или магнезиев таурат. Тези форми на магнезий са склонни да имат по-висока бионаличност в сравнение с други.

Добавките с магнезий могат да бъдат полезни в някои случаи, но това не е универсално лечение за всички, които са имали екстрасистоли. Препоръчително е да се консултирате с лекар, още по-добре с кардиолог, преди да започнете да вземате каквито и да е добавки. Лекарят ще оцени възможните причини за екстрасистолите, ще назначи подходящи тестове и ще предостави персонализирани препоръки.

Имате ли магнезиев дефицит?

Ако се подозира магнезиев дефицит, медицинският специалист може да препоръча лабораторни тестове за измерване на нивата на магнезий в кръвта. Въз основа на резултатите те могат да определят дали е необходима добавка с магнезий и, ако е така, да предоставят насоки за подходящата дозировка и продължителност на добавката. Препаратите на пазара са с различни дозировки, така че може лесно да се избере подходящ.

Добавянето на магнезий е само една от мерките. По-важно да се обърне внимание на всички основни причини или провокатори на екстрасистолите, както и да се възприеме здравословен начин на живот като цяло. Това може да включва:

  • справяне със стреса;
  • избягване на задействащи фактори като кофеин или никотин;
  • поддържане на балансирана диета;
  • участие в редовна физическа активност;
  • осигуряване на достатъчно сън и почивка.

Не забравяйте, че винаги се консултирайте със здравен специалист за правилна оценка, диагноза и насоки относно употребата на магнезий или други добавки за екстрасистоли или друго здравословно състояние. 

Какви форми на магнезий се продават като добавки

В аптеките и магазините за здравословни храни обикновено можете да намерите различни видове магнезиеви добавки. Ето някои често достъпни форми на магнезий:

Магнезиев цитрат: Това е една от най-често използваните форми на магнезиеви добавки. Като цяло се абсорбира добре и има лек слабителен ефект, който може да бъде от полза за хора със запек.

Магнезиев глицинат: Тази форма на магнезий е свързана с аминокиселината глицин. Известен е с високата си степен на усвояване и често се препоръчва на хора, които може да изпитват трудности при понасянето на други форми на магнезий поради нежността му върху храносмилателната система.

Магнезиев оксид: Тази форма на магнезий има високо съдържание на магнезий, но е известно, че има по-ниска абсорбция в сравнение с други форми. Често се използва като слабително и може да е по-подходящо за хора с проблеми със запека.

Магнезиев хлорид: Тази форма на магнезий се предлага като течен разтвор или локален спрей. Често се използва за локално приложение върху кожата, особено за хора, които търсят трансдермално усвояване на магнезий.

Магнезиев L-треонат: Това е по-нова форма на магнезий, която привлече вниманието заради потенциала си да преминава кръвно-мозъчната бариера и да поддържа здравето на мозъка. Може да има специфични ползи за когнитивната функция и паметта.

Магнезиев сулфат: Тази форма на магнезий, известна като английска сол, се използва предимно за външна употреба във вани или накисване за насърчаване на релаксацията и облекчаване на мускулни болки.

Когато избирате магнезиева добавка, помислете за фактори като вашите специфични здравословни проблеми, степен на усвояване, потенциални странични ефекти и всички съществуващи медицински състояния или лекарства, които може да приемате. Винаги може да се консултирате и с фармацевта в аптеката.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -
bg_BGBG