събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМагнезий помага срещу високо кръвно и аритмия

Магнезий помага срещу високо кръвно и аритмия

Магнезият е минерал, важен за много процеси в организма – действа релаксиращо, противовъзпалително, отпуска мускулите и съдовете, помага при диабет и усилва продукцията на протеини в организма. Той е четвъртият по честота в организма и участва в около 300 процеса. Все повече са доказателствата, че магнезият влияе благоприятно и на високото кръвно, като в някои случаи може дори да бъде алтернатива на лекарствата. За това говорят по-долу американски и германски експерти.

Недостигът може да провокира инфаркт и ритъмни нарушения

болницаОт по-рано се знае, че действа при някои заболявания като възпаления, тинитус и мигрена. Има проучвания, според които дефицитът му може да стимулира инфаркти, инсулти и ритъмни нарушения. Недостигът може да допринася за повишаване на кръвното. Таблетките с магнезий могат според дозировката си да свалят както горната, така и долната граница, казват експерти от Германската лига по хипертония.

От Американската асоциация за сърцето (American Heart Association) пък цитират проучване от 2016 г. с 2008 участници. В него се установява, че дневна дажба от 368 мг сваля горната граница с до 2.00 mmHg, а долната – с до 1.78 mmHg. Освен това приемът на магнезий подобрява и кръвообращението, което е допълнителен фактор за нормализиране на кръвното. Експертите от САЩ допускат, че за намаляването на стойностите освен намаляването на солта, може да помогне и приемът на вода, обогатена с магнезий и калций. Според лекари от Университета в Атланта, организирали друго проучване за ефекта от приема на вода с магнезий, добавянето му към течността подобрява усвояването му от организма.

Магнезий – ползи при диабет, бременност и други състояния

Симптоми при дефицит

От Германската лига по хипертония подчертават, че недостигът на този важен минерал може да провокира симптоми като умора, мускулни крампи, ритъмни нарушения и високо кръвно.

Ето още веднъж основните симптоми:

 • Мускулни крампи;
 • Непрекъснати нервни движения;
 • Повишена дразнимост;
 • Бърза умора;
 • Лоша концентрация;
 • Депресивни настроения;
 • Неспокоен сън.

Ако дефицитът на магнезий е провокиран от бъбречно заболяване или някакви медикаменти, няма да може да се балансира само със здравословно хранене. В такива случаи се препоръчва допълнителен прием на хранителни добавки.

Според Германската фондация за сърцето нормалните стойности на магнезия в кръвта са между 0,7 и 1,05 mmol/l.

5 кръвни изследвания при безпричинна умора и отпадналост

Кога липсата на магнезий може да стане рискова за сърцето

Известно е, че дефицитът на магнезий може да провокира смущения в сърдечния ритъм, казва проф. Клаус Кистерс от болницата „Света Анна“ в Херне. И обратното – допълнителният прием на магнезий може да повлияе благоприятно вече появила се аритмия или дори да предотврати възникването й, допълна проф. Кистерс.

Особено за хората, които вече имат някакво заболяване на сърцето или кръвообращението, достатъчният прием на магнезий е много важен. Най-рискови са тези, които вече са преживели инфаркт или имат сърдечна недостатъчност поради стесняване на коронарни съдове.

При хора с такива проблеми някои медикаменти като например противоалергични със съставките дифенхидрамин и хемастин може да изискват допълнителен прием на магнезий. За тях това ще е почти животоспасяващо.

В кои храни има повече магнезий

За да си набавите достатъчно от минерала, хапвайте по-често листни зеленчуци като спанак, но също и варива (боб, граф), ядки, семена или пълнозърнест хляб.

Основни причини за дефицит

Здравите хора по принцип имат достатъчно магнезий. Има обаче някои обстоятелства или заболявания, които могат да доведат до липсата му:

 • Чревни заболявания;
 • Твърде висока консумация на алкохол;
 • Проблем с усвояването на магнезий;
 • Прекалено много изхвърляне на минерала от организма. Това се случва, ако приемате диуретици заради високо кръвно или болести на сърцето;
 • Прием на определени лекарства.

Медикаменти, които водят до дефицит на магнезий, са някои лекарства за сърце (Digitalis), определени антибиотици, портивогъбични средства, имуносупресиви, цитостатици и препарати за профилактика на остеопорозата.

Източник: Berliner Ärzteblatt 12.06.2013

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -