четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеМагнезий - ползи при диабет, бременност и други състояния

Магнезий – ползи при диабет, бременност и други състояния

Магнезият е минерал, който изпълнява различни функции в човешкото тяло и поради това е много необходим. Участва в обмяната на веществата, стимулира производството на много ензими, играе роля в предаването на сигнали между нервните клетки на мускулите, свързан е с обмяната на калций и калий, с мускулната контракция. Действа противовъзпалително.

Дефицитът на магнезий се проявява с крампи, треперене, ритъмни нарушения и замаяност.

Дефицит – защо се появява и кои са симптомите

Човек си набавя магнезий с храната. В някои ситуации обаче необходимостта от него нараства. Няма точно специфични оплаквания, които сочат дефицит на магнезий. Най-често се съобщава за мускулни крампи (схващания) на прасците и дъвкателната мускулатура. Някои ритъмни нарушения също може да са улика за недостатъчни нива на минерала в организма. Същото се отнася за симптоми като отпадналост, нервност или липса на апетит. Ето най-важните признаци за недостиг:

  • Схващане, потрепване на мускулите;
  • Замаяност;
  • Смущения в храносмилането (диария, запек или редуване на двете);
  • Дразнимост;
  • Умора;
  • Сърцебиене и прескачане на сърцето;
  • Вътрешно безпокойство;
  • Депресивни настроения;
  • Изтръпване на ръцете и стъпалата;
  • Смущения в кръвоснабдяването.

Внимание: Имайте предвид, че всички тези симптоми може да се появат и при много други заболявания, затова сами по себе си, без допълнителни лабораторни изследвания, не са доказателство за дефицит на магнезий.

Храни, които съдържат магнезий, са пшенични трици, сусам, мак, фъстъци, бадеми и овесени ядки.

Магнезий за хронично болни

Хора, които страдат от хронично възпалителни заболявания, трябва да помислят за допълнителен прием на магнезий. Той действа противовъзпалително. Освен това при хронично болните често е в недостиг.

Продължителният дефицит на магнезий може да провокира някои оплаквания и болести като шум в ушите, мигрена или схващания на мускулите. Има проучвания, които сочат, че ако този недостиг продължи твърде дълго, рискът от инфаркти, инсулти и ритъмни нарушения се покачва.

Магнезий при диабет

диабет метаболитен синдром
диабет

Диабетиците също трябва да обсъдят с лекаря си евентуалния прием на добавки с магнезий, тъй като минералът е полезен за тях по няколко причини. Стимулира секрецията на инсулин в панкреаса и намалява инсулиновата резистентност на клетките.

Помага ли магнезият при диабет? Диабетиците с тип 2 често имат ниски нива на магнезий в кръвта. Причината са високите нива на кръвна захар, която променя функцията на бъбреците, а това води до увеличено изхвърляне на магнезий чрез урината. Ако пациентът взема в допълнение диуретични средства, инхибитори на протонната помпа (хапчета за киселини) или лаксативи, това може още повече да усили дефицита. Затова пациентите със захарна болест особено много трябва да внимават за дефицит на магнезий.

Магнезий за жените

менопауза лекарства

На жените се препоръчва да вземат добавки с него не само по време на бременност и кърмене, но и когато приемат противозачатъчни или страдат от предменструален синдром със силни болки.

Противозачатъчните повишават значимо нуждата на тялото от минерала. При болки в корема по време на менструален цикъл всякакви релаксиращи средства са добре дошли.

Магнезият има отношение и към водния баланс в организма. Недостигът му може да доведе до задържане на вода, което е често срещан проблем при менопаузата.

Освен това участва в регулацията на телесната температура. Жените, които страдат от липса на магнезий, мръзнат по-бързо. По време на бременност минералът може да стабилизира кръвното.

Магнезий при бременност

бременност

Бременните и кърмачките имат повишени нужди от магнезий. С напредването на бременността той се повишава. В същото време бременната изхвърля с урината от минерала повече от преди. Германското дружество по хранене например препоръчва на всички бъдещи майки над 19 г. да приемат допълнително дневно по 310 мг.  Ако са под 19 г., дозата е 350 мг. При кърмачките нуждите са дори от 390 мг.

Възможно е да се приема комбиниран препарат, в който има магнезий и фолиева киселина. Много жени при бременност трябва да приемат и препарати с желязо. Тъй като магнезият и желязото може взаимно да се блокират, препоръчва се двата препарата да се приемат с поне 2 часа пауза помежду им.  

Магнезий за хора, които редовно вземат медикаменти

хапче, лекарства

Някои лекарства като кортизон, някои препарати за сърцето или т.нар. ACE-блокери също водят до повишени нужди от минерала. Ако вземате редовно някакви медикаменти, добре е да се осведомите дали те повишават нуждите от магнезий.

Магнезий срещу стреса

Нуждите от магнезий скачат неимоверно, когато човек е изложен на стрес. Психичното напрежение води до ускорено изразходване на магнезий в клетките, както и на увеличеното му отделяне от организма.

Затова при стрес той е необходим като добавка. Освен това успокоява нервите и помага да се отпуснете вечер.

Магнезий за нервната система

стрес на работата

Минералът успокоява нервната система, затова го наричат “Солта на вътрешния мир”. Успокоителният му ефект се дължи на това, че потиска предаването на възбудни сигнали по нервите, отговорни за стреса. По този начин уязвимостта за стреса пада, човек остава по-спокоен и по-бързо се възстановява след периоди на нервно напрежение.

Освен това магнезият помага на мускулите да се отпуснат, което спортистите знаят и ценят високо. За да не стигат до болезнени крампи на мускулите, те приемат по-висока доза магнезий от 400 мг дневно.

Магнезий за спортисти и за отслабване

alt

Ако тренирате, дори и да е за удоволствие, може да подобрите резултатите си чрез допълнителна доза магнезий. Мускулите и сърцето тогава произвеждат повече енергия и човек се чувства в по-добра форма. Тренировка за издръжливост е възможна, само ако организмът разполага с достатъчно магнезий.

Приемът на магнезий води до отделянето на повече ензими, които разграждат мазнините. Ако искате да отслабнете чрез спорт, печелите двойно.

Магнезий като помощ за заспиване

Ефектът му за отпускане на мускулите го прави чудесна помощ за заспиване. Който има достатъчно магнезий в организма си, усеща отпускането. Заспива по-лесно и не се притеснява, че ще се събуди посред нощ. Няма риск и от схващане на мускулите посред нощ.

Минералът подкрепя работата на мозъка

Човешкият мозък произвежда 10 пъти повече енергия от останалите части на тялото, изразходва обаче само 30% от общата налична енергия. Приемането на достатъчно магнезий помага да се подобри работата на сивото вещество.

Гледайте видеото с д-р Рада Маркова, педиатър, която обяснява за ползите от магнезий.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -