Диабетът се оказа пет вида, а не само два, както е сега

PRINT
захарен диабет кръвна захар

Диабетът всъщност е пет вида, а не само два. Три от тях са по-тежки и трудни за лечение, а два протичат по-леко. Това обявиха учени от Университета Лунд, които публикуваха разработката си в The Lancet Diabetes & Endocrinology. Според тях е необходимо медицината да промени коренно вижданията си за диабета.

Определянето на вида на диабета е важно колкото и кръвната група при кръвопреливане

При захарната болест е важно да се вземе предвид и микробиомът, който е индивидуален състав на бактериите в организма у всеки човек. Това е от решаващо значение за реакцията на организма към дадено лекарство. Разграничаването на точния вид диабет ще позволи да се избере най-подходящата терапия, като се намали риска от странични ефекти. Проучването е стъпка напред към персонализираното лечение на това заболяване, подчерта Лийф Груп, ендокринолог от Университета Лунд.

Към днешна дата около 420 милиона души по света са с диагноза диабет. Очаква се до 2045 г. бройт им да нарасне до 629 милиона.

Сега диабетът се дели на два вида – автоимунен и старчески

Тип едно е автоимунен, собствените имунни клетки разрушават клетките на панкреаса. Той обикновено се диагностицира в млада възраст, като представлява 10% от случаите на диабет. При диабет тип 1 тялото не произвежда достатъчно инсулин, който регулира кръвната захар. При диабет тип 2 също може да има недостиг на инсулин, но и инсулинова резистентност. Това е когато инсулинът не може да “отключи” клетката, за да приеме тя глюкозата и да я оползотвори като гориво.

Диабет тип 2 по правило е свързан със затлъстяването, което може да е само коремно или пък скрито – около вътрешните органи. Заболяването е коварно, защото дава много усложнения. Уврежда зрението, бъбреците, провокира сърдечносъдовите заболявания. Нараства рискът от инсулт и инфаркт, ампутация на крайници.

Наскоро проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология към Специализираната болница по ендокринология „Акд. Иван Пенчев“ в София, посочи, че осем дефекта в организма са свързани с възникването на диабета. Преди години се смяташе, че проблемите са само два – в организма има инсулин, но той не действа (инсулинова резистентност) или пък с времето инсулинът се изчерпва.

Лекарите отдавна са наясно, че пациентите с диабет тип 2 са доста различни. Новата класификация е предложена след края на проучване. В него участвали 13270 души, наскоро диагностицирани с диабет. Учените разграничили различни групи сред тях според степента на инсулинова резистентност, инсулинова секреция, нивото на захарта, възрастта и момента, в който болестта се отключва. Така експертите описали пет подтипа – три тежки и две по-остри форми.

Към тежките форми спадали случаите на пациенти с инсулинова резистентност. Клетките в организма им не можели да използват ефективно инсулина. При тях рискът от бъбречни заболявания бил по-висок . Според учените тази група най-често се лекува неправилно. Във втората тежка група попаднали основно млади пациенти с недостатъчна секреция на инсулин. Третата група с по-тежката форма на заболяването е от хора с автоимунен диабет. Те били с класическата диагноза на диабет тип 1.

Една от двете по-леки форми включват приблизително 40% от възрастните пациенти. На тези, които живеели в Швеция и Финландия, вече е проведен нов подход. Очаква се да се извършат допълнителни проучвания с пациенти от Китай и Индия.

[Общо: 2    Средно: 1.5/5]
Диабетът се оказа пет вида, а не само два, както е сега беше последно модифицирана от: март 7th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *