петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияБезплатни прегледи за глаукома в София и Пловдив

Безплатни прегледи за глаукома в София и Пловдив

По повод Световната седмица за превенция на глаукомата, която се отбелязва от 12 до 18 март 2018г., в Александровска болница ще се проведат безплатни прегледи. Специалистите ще приемат пациенти в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на Клиниката по очни болести от 14 до 18ч. Направление по здравна каса няма да се изисква. Трябва обаче да се запишете предварително на тел.: 02/9230 415, всеки делничен ден от 8.30 до 13.30ч.

На 13.03.2018г., от 14.00 до 15.30ч., в аудитория „Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на „Александровска“, специалистите на клиниката ще изнесат лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“. Входът е свободен.

Глаукомата първо засяга периферното зрение, но после и централното

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др.

Вижте още: Как се диагностицира и лекува глаукома?

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите,  определят глаукомата като социално-значимо заболяване.

Специалистите препоръчват всички хора над 40-годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

Безплатни прегледи обяви и УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ организира кампания за безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта от 12 до 30 март 2018 г.

Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата: 11 – 17 март 2018 г. Прегледите за глаукома и катаракта са предназначени за хора над 55-годишни възраст и ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане. Желаещите да се включат в кампанията трябва да се запишат предварително на тел. 032/602 649 в работни дни от 8:00 до 12:00 часа.

Началникът на Клиниката по очни болести проф. д-р Нели Сивкова поясни, че сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, правят глаукомата социалнозначимо заболяване.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -