сряда, 29 ноември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКои изследвания откриват рака на дебелото черво

Кои изследвания откриват рака на дебелото черво

При съмнение за рак на дебелото черво не ходете при личния лекар, а направо на онколог! Това съветват водещи специалисти в тази област при старта на информационната кампания за болестта. Въпреки напредъка на медицината и новите терапии все още тези тумори се откриват твърде късно у нас. Причините са различни. Колоноскопията, която е основен диагностичен метод и е безплатна за определени възрастови групи, все още не е така популярна в България, както в развитите страни. Хората не ходят на профилактични прегледи, но и когато имат някакви симптоми, минава близо година преди поставянето на диагнозата. Пациентите са разкарвани при различни специалисти, докато не стане твърде късно, каза Иван Димитров, председател на Федерация Български Пациентски Форум.

Кои са симптомите на рака на дебелото черво?

Ето какво поясни за симптомите на колоректалния карцином доц. д-р Стоян Ханджиев дм, началник на Клиниката по гастроентерология към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център. Бързо трябва да се обърнете към специалист – гастроентеролог или онколог, ако забележите:

  • Промени в ходенето по нужда – честотата, вида на изпражненията (повтарящки се запек или диария)
  • Болки в корема, които не минават
  • Кървене, кръв в изпражненията (хемороидалната болест също можед а е причина, но това трябва да се изясни)
  • Анемия, за която има лабораторни данни (повод за допълнителни изследвания за рак на дебелото черво).

Особено бдителни трябва да са хора, които имат в рода си близки с такова заболяване.

Кои изследвания откриват рака на дебелото черво?

Най-сигурното изследване е колоноскопията. Тя се препоръчва след 55-годишна възраст дори човек да няма никакви оплаквания или симптоми.

За скринингови цели се използва и фекален тест за окултно кървене. Някои хора решават сами да си правят изследвания за туморни маркери. Такива изследвания на туморни маркери без диагноза не са оправдани, поясни д-р Светлана Ганчева, химиотерапевт. Чувствителността на този показател е до 78%. Може да засеге и възпалителни заболявания на дебелото черво, както и заболявания на съседните органи. Това ще създаде излишна паника и стрес за пациентите и в никакъв случай няма да допринесе за правилното лечение.

80% от пациентите живеят над 5 г. след диагнозата

До скоро се смяташе, че ракът на дебелото черво засяга основно възрастните хора. Има трайна тенденция той да се диагностицира при все повече млади хора. „Благодарение на съвременните методи на лечение, общата 5-годишна преживяемост с тази диагноза се е увеличила и вече е 80% дори за пациенти с напреднала форма на заболяването.“ информира Проф. д-р Асен Дудов дм, национален консултант по медицинска онкология и началник на Клиника по Медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център. Той допълни, че въпреки тревожната статистика, има надежда.

Участниците в дискусията обаче бяха единодушни, че от проявата на първите симптоми до поставянето на диагнозата се губи около година, която е решаваща за успеха на лечението. „Въпреки, че генетиката вече е много напреднала, засега все още няма сигурни маркери, които да прогнозират дали даден пациент ще се разболее от рак на дебелото черво или не“, обясни проф. д-р Алексей Савов дм, който е национален консултант по Медицинска генетика.

Проф. д-р Савов дм, който е и ръководител на Националната генетична лаборатория, уточни, че генетичните тестове, които се правят там, са много важни при пациенти с вече установено заболяване, тъй като позволяват да се определи конкретният тумор точно към каква терапия би бил чувствителен, а това повишава ефективността на лечението.

Д-р Патокова, специалист по клинична лаборатория и параклинични изследвания на онкологични заболявания, обясни, че широко използваният в практиката тест за кръв във фекалиите, не дава точен отговор дали даден пациент е с КРК или не, тъй като изследването може да бъде положително и при много други заболявания. Тя посъветва пациентите да не прибягват сами до изследване на туморни маркери, които също са несигурен източник.

Единственият метод, който може 100% да даде отговор дали се касае за рак на дебелото черво, е колоноскопията (метод за изследване, чрез който се наблюдава вътрешността на червата). Това обясни доц. д-р Стоян Ханджиев дм, началник на Клиниката по гастроентерология към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център. Затова е много важно общопрактикуващите лекари навреме да насочват своите пациенти към това изследване.

Самите пациенти също могат да изискват да им се направи колоноскопия при наличие на анемия, промяна в навика за изхождане по голяма нужда, продължителни болки в стомаха или необяснима загуба на тегло. Доц. Д-р Ханджиев дм даде пример, че от 20 изследвани пациенти в неговата клиника за 1 седмица, двама са се оказали с КРК.

Прицелна терапия повишава ефективността на лечението

Проф. д-р Марина Гарчева дм, специалист по нуклеарна медицина, обясни, че позитронно-емисионната томография (PET/СТ) дава ценна информация за стадия, в който се намира заболяването, има важна роля и при проследяване на самото лечение.

Медицинкият онколог, д-р Светлана Ганчева акцентира, че най-съвременната тенденция в лечението на КРК е т.нар. прицелна терапия, която позволява много таргетирано лечение на тумора на дебелото черво. Тя се определя след провеждането на генетични тестове и е приложима най-вече при пациенти с метастазирал КРК (такъв, който има разсейки в други органи).

Д-р Николай Недев, началник на Отделение по лъчелечение и радиохирургия в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център, обясни, че лъчетерапията има основна роля в лечението на рака на ректума. Има случаи, в които е добре тя да бъде проведена още преди оперативното лечение, защото по този начин ограничава бъдещи разсейки и в други органи.

Като част от кампанията, тази вечер Националният дворец на културата ще бъде осветен в синьо (синият цвят е международно признат, като цвят на рака на дебелото черво), в знак на съпричастност с хората, които се борят със заболяването. На 10 и 11 март ще има „син уикенд“.

Инициативата ще се проведе на метростанция „Сердика“, където студенти-медици ще раздават листовки за болестта и ще информират гражданите за рисковите фактори, които могат да доведат до развитие на колоректален карцином и първите симптоми, при които да се обърнем към специалистите.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -