Колоноскопията открива рака на дебелото черво

PRINT
безплатни прегледи

Колоноскопията е най-точното изследване за карцином на ректума и дебелото черво, способно да осигури ранна диагноза и да спаси човешки живот. Но дори и най-добрите тестове могат да се извършват твърде често. Ето кога се нуждаете от нея и кога не:

Колоноскопия – веднъж на 5 или 10 г. е достатъчно

Полипите в дебелото черво и ректума са чести при възрастни и обичайно са доброкачествени. Но някои полипи, познати като аденоми, могат евентуално да се превърнат в рак. Лекарите могат да открият и премахнат полипите по време на колоноскопията, при която се използва гъвкава светлинна тръба за изследването на дебелото черво и ректума.

Ако при изследването не се открият полипи или ракови образувания, и вие нямате рискови фактори за това заболяване, вашият шанс да развиете карцином на дебелото черво е нисък за следващите 10 години. Това е така, защото изследването рядко пропуска дори и малките полипи, и защото карциномът на дебелото черво расте бавно.

Дори и ако са отстранени един или два малки, ниско-рискови полипа, вие нямате голяма вероятност да развиете карцином за поне 5 години, и повтарянето на изследването в по-къси срокове носи малка полза. Така че повечето от хората се нуждаят от изследване само веднъж на 10 години, и само малко хора, с големи и по-сериозни полипи, могат да се нуждаят от изследване по-често от веднъж на 5 години.

Изследването носи рискове, но не големи

Колоноскопията е безопасна процедура. Но понякога може да причини сериозно кървене, пробив на дебелото черво, възпаление или инфекция в разширенията на дебелото черво, познато като дивертикулит, сериозна коремна болка, и проблеми при хората със заболявания на сърцето или кръвоносните съдове. Някои усложнения могат да доведат до кръвопреливане, хирургична намеса, хоспитализация, или, макар и рядко, смърт. Изследването също така причинява неудобство. Има изискване да се ограничи храненето и да се вземе очистително предварително. И тъй като изследването обикновено се извършва с упойка, някой трябва да ви закара до вашия дом и може би да пропуснете работен ден. Така че никой не иска да прави изследването по-често, отколкото е необходимо.

Колко струва изследването

Колоноскопията обикновено струва около 1100 $ (б.пр. – в САЩ; в България – 100-150 лв), а при отстраняване на полип – около 1500 $. Много осигурители заплащат за изследването, но могат да откажат заплащане, ако го извършвате по-често от необходимото. Освен това може да се наложи да заплатите за изследването на отстранения полип и за анестезията.

Кога има показания за колоноскопия?

Скринингът за рак на дебелото черво трябва да започне на 50-годишна възраст за повечето хора. Ако при колоноскопия не се намерят полипи или рак и вие нямате рискови фактори, следващото изследване трябва да се проведе след 10 години. Ако са отстранени един или два малки, нискорискови полипа, изследването трябва да се повтори след 5-10 години. Питайте вашия лекар кога и колко често трябва да се подлагате на колоноскопия, ако имате възпалителна болест на червата; анамнеза за множествени, големи или високорискови полипи; или родител, брат или сестра или дете, които имат колоректален карцином или полипи. Рутинният скрининг обичайно не е необходим след 75 годишна възраст.

Източник: Сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ)

СНИМКА: ТК

[Общо: 3    Средно: 2.7/5]
Колоноскопията открива рака на дебелото черво беше последно модифицирана от: август 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Колоноскопията открива рака на дебелото черво

  1. DoctorsAsk.com каза:

    Полипите и ракът на дебелото черво се откриват най-често при провеждане на колоноскопия. Откритите формации се биопсират. Окончателната диагноза се поставя от патолог след микроскопско изследване на късчета от установената формация в дебелото черво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *