четвъртък, 23 март, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияКолоноскопията открива рака на дебелото черво

Колоноскопията открива рака на дебелото черво

Колоноскопията е най-точното изследване за карцином на ректума и дебелото черво, способно да осигури ранна диагноза и да спаси човешки живот. Но дори и най-добрите тестове могат да се извършват твърде често. Ето кога се нуждаете от нея и кога не:

Колоноскопия – веднъж на 5 или 10 г. е достатъчно

Полипите в дебелото черво и ректума са чести при възрастни и обичайно са доброкачествени. Но някои полипи, познати като аденоми, могат евентуално да се превърнат в рак. Лекарите могат да открият и премахнат полипите по време на колоноскопията, при която се използва гъвкава светлинна тръба за изследването на дебелото черво и ректума.

Ако при изследването не се открият полипи или ракови образувания, и вие нямате рискови фактори за това заболяване, вашият шанс да развиете карцином на дебелото черво е нисък за следващите 10 години. Това е така, защото изследването рядко пропуска дори и малките полипи, и защото карциномът на дебелото черво расте бавно.

Дори и ако са отстранени един или два малки, ниско-рискови полипа, вие нямате голяма вероятност да развиете карцином за поне 5 години, и повтарянето на изследването в по-къси срокове носи малка полза. Така че повечето от хората се нуждаят от изследване само веднъж на 10 години, и само малко хора, с големи и по-сериозни полипи, могат да се нуждаят от изследване по-често от веднъж на 5 години.

Изследването носи рискове, но не големи

Колоноскопията е безопасна процедура. Но понякога може да причини сериозно кървене, пробив на дебелото черво, възпаление или инфекция в разширенията на дебелото черво, познато като дивертикулит, сериозна коремна болка, и проблеми при хората със заболявания на сърцето или кръвоносните съдове. Някои усложнения могат да доведат до кръвопреливане, хирургична намеса, хоспитализация, или, макар и рядко, смърт. Изследването също така причинява неудобство. Има изискване да се ограничи храненето и да се вземе очистително предварително. И тъй като изследването обикновено се извършва с упойка, някой трябва да ви закара до вашия дом и може би да пропуснете работен ден. Така че никой не иска да прави изследването по-често, отколкото е необходимо.

Колко струва изследването

Колоноскопията обикновено струва около 1100 $ (б.пр. – в САЩ; в България – 100-150 лв), а при отстраняване на полип – около 1500 $. Много осигурители заплащат за изследването, но могат да откажат заплащане, ако го извършвате по-често от необходимото. Освен това може да се наложи да заплатите за изследването на отстранения полип и за анестезията.

Кога има показания за колоноскопия?

Скринингът за рак на дебелото черво трябва да започне на 50-годишна възраст за повечето хора. Ако при колоноскопия не се намерят полипи или рак и вие нямате рискови фактори, следващото изследване трябва да се проведе след 10 години. Ако са отстранени един или два малки, нискорискови полипа, изследването трябва да се повтори след 5-10 години. Питайте вашия лекар кога и колко често трябва да се подлагате на колоноскопия, ако имате възпалителна болест на червата; анамнеза за множествени, големи или високорискови полипи; или родител, брат или сестра или дете, които имат колоректален карцином или полипи. Рутинният скрининг обичайно не е необходим след 75 годишна възраст.

Източник: Сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ)

СНИМКА: ТК

Свързани публикации

1 коментар

  1. Полипите и ракът на дебелото черво се откриват най-често при провеждане на колоноскопия. Откритите формации се биопсират. Окончателната диагноза се поставя от патолог след микроскопско изследване на късчета от установената формация в дебелото черво.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -