Рак на дебелото черво – причини и лечение

PRINT
рак на дебелото черво

Болните от рак на дебелото черво у нас не само са повече от тези в Европа (с 10%), но и преживяемостта им е  по-малка с  11%. Онкологичното заболяване е третото по честота в тази група. От него по-често страдат мъжете. Това изтъкнаха на пресконференция водещите онколози проф. Константа Тимчева и д-р Марчела Колева. Преживяемостта е около 45%. През 2013 г. в България са регистрирани 4 264 заболели, от които 2 405 души са починали. Основният проблем според специалистите е късната диагностика. Пациентите, но понякога и джипита неглижират симптомите и ги отдават на други заболявания.

Препоръката е всеки над 40 г. да мине колоноскопия

„В България профилактиката не е на нужното ниво“, заяви д-р Колева. Стана ясно, че всеки човек след навършване на 40-годишна възраст е добре да се подложи на изследване за рак на дебелото черво (колоноскопия). Има какво да се желае и за подобряване на лечението при вече диагностицираните пациенти. Съществуват съвременни, персонализирани терапии за напредналите стадии на болестта, като процедурите за достъп до тях, според д-р Колева, трябва да бъдат променени. Необходимо е да се осигури безпрепятствен достъп до високоспециализираната туморна диагностика, която е неразривно свързана с лечението. В момента диагностиката на тези и други подобни ракови заболявания не се реимбурсира от НЗОК. Резултатите от направените изследвания дават възможност за персонализиран подход и прилагане на иновативни терапии.

Новата програма на Национална пациентска организация (НПО) – Факултет „Рак на дебело черво“, ще даде шанс на повече хора да се изследват и да получат подходящото за тях лечение. Програмата се осъществява в партньорство с болница „Надежда“, където ще се провеждат изследванията, обяви д-р Вецев от НПО. В допълнение към това сайтът на Университет за пациенти – www.uni.npo.bg, предоставя богата информация за рака на дебелото черво – профилактика, специфики на заболяването, рискови фактори, възможности за лечение и др.

Повече информация за кампанията – на горещата телефонна линия на НПО: 0700 10 515.

Ракът на дебелото черво обикновено възниква на базата на предхождащи промени в чревната лигавица – полипи. Раковите клетки бързо придобиват бурен растеж, развитие и разпространение в резултат на което туморният процес бързо прогресира. Засягат се дебелочревната стена по цялата й дебелина, близките лимфни възли, съседни и по-далечни органи.

Колоректалният карцином се характеризира с генетична предразположеност и се среща няколко пъти по-често в семействата на болни от колоректален карцином. Повишен риск съществува и при фамилна обремененост със следните предракови състояния:

 • Фамилна аденоматозна полипоза
 • Синдром на Lynch (неполипозен дебелочревен карцином)
 • Болест на Крон (хронично възпаление на гастроинтестиналния тракт)
 • Улцерозен колит (или „язвен колит“) с давност над 10-15 години
 • Операция на Coffey (уретеро-сигмоидостомия – имплантация на уретерите в сигмата)

Рискови фактори:

 • Нездравословно хранене – голям прием на храни, богати на мазнини и белтъци и недостатъчен прием на плодове, зеленчуци, фибри
 • Наличие на полип/полипи на дебелото черво
 • Фамилна обремененост за рак на дебелото черво
 • Някои заболявания на дебелото черво с давност над 15-20 години – например болест на Крон и хеморагичен улцерозен колит
 • Застоял начин на живот
 • Инсулинова резистентност и диабет
 • Затлъстяване
 • Тютюнопушене
 • Злоупотреба с алкохол
 • Проведена в миналото лъчетерапия в областта на стомашночревния тракт

Симптоми

Наличието на рак на дебелото черво може дълго време да остане без ясно изразени симптоми. Когато все пак се появят, те най-често се изразяват в кървене от правото черво или наличие на кръв в изпражненията, коремна болка (рядко срещана), подуване на корема, продължително гадене или повръщане, загуба на телесно тегло, промяна в характера или честотата на изхожданията и вида на изпражненията, чувство за недоизхождане след дефекация.

Диагноза

За поставяне на диагнозата е нужен преглед от специалист, който преценява необходимостта от извършване на колоноскопия. Това е най-често извършваното изследване. То се прави под упойка и дава възможност за оглеждане вътрешността на дебелото черво за търсене на полипи, тумори и други изменения. Ако се налага, се взема тъкан за микроскопско изследване (биопсия).

След установяване на рак на дебелото черво често се извършва компютърна томография на корема и рентгенография на белите дробове. Чрез тях се установява дали заболяването се е разпространило и към други органи и лимфни възли.

Назначават се и лабораторни изследвания, чрез които се търси най-често наличие на анемия, като резултат на хроничното кървене от червата. Във фазата на лечение се използват специфични лабораторни показатели – туморни маркери, за проследяване на резултата от лечението и за поява на рецидив (разрастване на тумора след проведено лечение).

Профилактика

Най-добрият метод за профилактика на рак на дебелото черво е откриването и лечението в ранен стадий на болестта. За целта при хора над 50 години е добре да се извършва преглед веднъж поне на всеки 5-10 години. Част от профилактиката са и някои промени в начина на живот – спиране на тютюнопушенето, извършването на редовна физическа активност и голяма консумация на пресни плодове и зеленчуци.

[Общо: 29    Средно: 2.8/5]
Рак на дебелото черво – причини и лечение беше последно модифицирана от: април 2nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *