вторник, 4 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДобре ли е да се ваксинират малки деца срещу грип?

Добре ли е да се ваксинират малки деца срещу грип?

Грипът е остро инфекциозно заболяване, представляващо една от най-заразните инфекции. Причинява се основно от щамовете А и В, но и от различни типове на щамове, които могат да се променят всяка година. Характеризира се с рязко изразена интоксикация – висока температура, главоболие, силни мускулни болки и катарално възпаление на горните дихателни пътища.

Разпространява се циклично във вид на епидемии. Високата му контагиозност се обуславя от краткия инкубационен период, въздушно-капковия механизъм на предаване чрез кихане, кашляне или при контакт с предмети и високата или при събирането на голям брой хора в затворени помещения и запрашена среда на обитаване.

Най-високият риск от заразяване е през студените месеци от октомври до март. Обикновено пикът на грипната епидемия е януари-февруари. За да се намали съществено рискът от заразяване и усложнения, се препоръчва ваксиниране. Имунизацията се поставя всяка година, защото изграденият имунитет срещу грипните вируси трае около година, а и те са много изменчиви. За ефекта на ваксините се говори много и аргументите са също толкова много „за“ и „против“.

Кое е най-подходящото време за ваксинация?

От клиничния опит през годините ми е направило впечатление кога е най-удобно прилагането на противогрипна ваксина. Най-често в началото на есента е най-благоприятно време за превенция. Отварям скоба – при малки пациенти с чести инфекции на горните дихателни пътища винаги прилагам терапия за стимулиране на имунитета или добавки с витамини през месеците август-октомври.

При тях имунизацията е уместно да се проведе през първата половина на ноември и в рамките на две седмици имунният отговор да бъде изграден. След което в трите „най-тежки“ месеца от годината (декември, януари и февруари) имунизираните са с т.нар. напрегнат имунитет и ако има заразяване през този период или по-късно, преболедуването и оздравяването е по-леко. Без ваксина е много по-лесно да се разболее дете и да внесе болестта в училище и на детската площадка. Деца със слаба имунна система могат да се разболеят, а за тях това ще е вече фатално.

Имунният отговор може да бъде намален при пациенти в случай на имуноеупресивна терапия като лечение с кортикостероиди, цитотоксични лекарства или радиотерапия. В аптечната мрежа няколко са противогрипните ваксини и всеки има право на избор за себе си и своите деца.

Д-р Чавдар Попов, педиатър от Стара Загора

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -