четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеРак на дебелото черво - причини и лечение

Рак на дебелото черво – причини и лечение

Болните от рак на дебелото черво у нас не само са повече от тези в Европа (с 10%), но и преживяемостта им е  по-малка с  11%. Онкологичното заболяване е третото по честота в тази група. От него по-често страдат мъжете. Това изтъкнаха на пресконференция водещите онколози проф. Константа Тимчева и д-р Марчела Колева. Преживяемостта е около 45%. През 2013 г. в България са регистрирани 4 264 заболели, от които 2 405 души са починали. Основният проблем според специалистите е късната диагностика. Пациентите, но понякога и джипита неглижират симптомите и ги отдават на други заболявания.

Препоръката е всеки над 40 г. да мине колоноскопия

„В България профилактиката не е на нужното ниво“, заяви д-р Колева. Стана ясно, че всеки човек след навършване на 40-годишна възраст е добре да се подложи на изследване за рак на дебелото черво (колоноскопия). Има какво да се желае и за подобряване на лечението при вече диагностицираните пациенти. Съществуват съвременни, персонализирани терапии за напредналите стадии на болестта, като процедурите за достъп до тях, според д-р Колева, трябва да бъдат променени. Необходимо е да се осигури безпрепятствен достъп до високоспециализираната туморна диагностика, която е неразривно свързана с лечението. В момента диагностиката на тези и други подобни ракови заболявания не се реимбурсира от НЗОК. Резултатите от направените изследвания дават възможност за персонализиран подход и прилагане на иновативни терапии.

Новата програма на Национална пациентска организация (НПО) – Факултет „Рак на дебело черво“, ще даде шанс на повече хора да се изследват и да получат подходящото за тях лечение. Програмата се осъществява в партньорство с болница „Надежда“, където ще се провеждат изследванията, обяви д-р Вецев от НПО. В допълнение към това сайтът на Университет за пациенти – www.uni.npo.bg, предоставя богата информация за рака на дебелото черво – профилактика, специфики на заболяването, рискови фактори, възможности за лечение и др.

Повече информация за кампанията – на горещата телефонна линия на НПО: 0700 10 515.

Ракът на дебелото черво обикновено възниква на базата на предхождащи промени в чревната лигавица – полипи. Раковите клетки бързо придобиват бурен растеж, развитие и разпространение в резултат на което туморният процес бързо прогресира. Засягат се дебелочревната стена по цялата й дебелина, близките лимфни възли, съседни и по-далечни органи.

Колоректалният карцином се характеризира с генетична предразположеност и се среща няколко пъти по-често в семействата на болни от колоректален карцином. Повишен риск съществува и при фамилна обремененост със следните предракови състояния:

 • Фамилна аденоматозна полипоза
 • Синдром на Lynch (неполипозен дебелочревен карцином)
 • Болест на Крон (хронично възпаление на гастроинтестиналния тракт)
 • Улцерозен колит (или „язвен колит“) с давност над 10-15 години
 • Операция на Coffey (уретеро-сигмоидостомия – имплантация на уретерите в сигмата)

Рискови фактори:

 • Нездравословно хранене – голям прием на храни, богати на мазнини и белтъци и недостатъчен прием на плодове, зеленчуци, фибри
 • Наличие на полип/полипи на дебелото черво
 • Фамилна обремененост за рак на дебелото черво
 • Някои заболявания на дебелото черво с давност над 15-20 години – например болест на Крон и хеморагичен улцерозен колит
 • Застоял начин на живот
 • Инсулинова резистентност и диабет
 • Затлъстяване
 • Тютюнопушене
 • Злоупотреба с алкохол
 • Проведена в миналото лъчетерапия в областта на стомашночревния тракт

Симптоми

Наличието на рак на дебелото черво може дълго време да остане без ясно изразени симптоми. Когато все пак се появят, те най-често се изразяват в кървене от правото черво или наличие на кръв в изпражненията, коремна болка (рядко срещана), подуване на корема, продължително гадене или повръщане, загуба на телесно тегло, промяна в характера или честотата на изхожданията и вида на изпражненията, чувство за недоизхождане след дефекация.

Диагноза

За поставяне на диагнозата е нужен преглед от специалист, който преценява необходимостта от извършване на колоноскопия. Това е най-често извършваното изследване. То се прави под упойка и дава възможност за оглеждане вътрешността на дебелото черво за търсене на полипи, тумори и други изменения. Ако се налага, се взема тъкан за микроскопско изследване (биопсия).

След установяване на рак на дебелото черво често се извършва компютърна томография на корема и рентгенография на белите дробове. Чрез тях се установява дали заболяването се е разпространило и към други органи и лимфни възли.

Назначават се и лабораторни изследвания, чрез които се търси най-често наличие на анемия, като резултат на хроничното кървене от червата. Във фазата на лечение се използват специфични лабораторни показатели – туморни маркери, за проследяване на резултата от лечението и за поява на рецидив (разрастване на тумора след проведено лечение).

Профилактика

Най-добрият метод за профилактика на рак на дебелото черво е откриването и лечението в ранен стадий на болестта. За целта при хора над 50 години е добре да се извършва преглед веднъж поне на всеки 5-10 години. Част от профилактиката са и някои промени в начина на живот – спиране на тютюнопушенето, извършването на редовна физическа активност и голяма консумация на пресни плодове и зеленчуци.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -