Гъбички са виновни за симптомите при болестта на Крон

PRINT
болест на Крон

Гъбички са ключов фактор в развитието на болестта на Крон, съобщи международен екип от изследователи. Той е добавил към вече известните микробни причинители и една нова бактерия, съобщава специализираната медия. Освен тези фактори влияят гените и някои хранителни фактори, свързани с нетолерантността на чревната лигавица към определени продукти.

Учените направили изследвания на чревната флора при здрави хора и ги сравнили с тези при хора с болестта на Крон. Така се установило, че при хората с Крон по-често се откриват два вида бактерии – E.coli и Serratia marcescens, както и един вид гъбички (Candida tropicalis), отколкото тези без заболяването. Лабораторните изследвания също така показали, че бактериите и гъбичките си взаимодействат, като заедно създават биофилм. Той се прикрепва към част от червата и предизвиква възпаление. На него се дължат  симптомите при болестта на Крон.

Учените от Училището по медицина към Университета „Кейс Уестърн Ризърв“ в щата Охайо, САЩ, заявяват, че за първи пъти гъбички се свързват с болестта на Крон при хора. Също така това е първото проучване, при което се открива влиянието на бактерията Serratia marcescens за проявата на симптоми на болестта. Сред стотиците видове бактерии и гъбички, обитаващи червата, се оказва, че именно тези три вида имат толкова силно влияние при пациенти с болестта на Крон. Това заяви проф. Махмуд Ганум, ръководител на изследването.

Учените се надяват, че откритията им ще послужат за стандартизиране на нови методи за лечение и в крайна сметка ще се създадат нови лекарства. Досега гастроентеролозите в цял свят се фокусираха върху бактериалната провокация. „Гъбичната“ следа в патогенезата може да доведе до комбинация от медикаменти от ново поколение и пробиотици (т.нар. „добри“, полезни бактерии).

Крон е инвалидизиращо възпалително заболяване на червата, което причинява силна болка в корема, диария, загуба на тегло и постоянна и силна умора. По същество пациенти с тази диагноза проявяват необичаен имунен отговор на микроорганизми, които нормално живеят в червата на всички хора, без да създават проблем.

Източник: Medscape

[Общо: 7    Средно: 4.1/5]
Гъбички са виновни за симптомите при болестта на Крон беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *