четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниГъбички са виновни за симптомите при болестта на Крон

Гъбички са виновни за симптомите при болестта на Крон

Гъбички са ключов фактор в развитието на болестта на Крон, съобщи международен екип от изследователи. Той е добавил към вече известните микробни причинители и една нова бактерия, съобщава специализираната медия. Освен тези фактори влияят гените и някои хранителни фактори, свързани с нетолерантността на чревната лигавица към определени продукти.

Учените направили изследвания на чревната флора при здрави хора и ги сравнили с тези при хора с болестта на Крон. Така се установило, че при хората с Крон по-често се откриват два вида бактерии – E.coli и Serratia marcescens, както и един вид гъбички (Candida tropicalis), отколкото тези без заболяването. Лабораторните изследвания също така показали, че бактериите и гъбичките си взаимодействат, като заедно създават биофилм. Той се прикрепва към част от червата и предизвиква възпаление. На него се дължат  симптомите при болестта на Крон.

Учените от Училището по медицина към Университета „Кейс Уестърн Ризърв“ в щата Охайо, САЩ, заявяват, че за първи пъти гъбички се свързват с болестта на Крон при хора. Също така това е първото проучване, при което се открива влиянието на бактерията Serratia marcescens за проявата на симптоми на болестта. Сред стотиците видове бактерии и гъбички, обитаващи червата, се оказва, че именно тези три вида имат толкова силно влияние при пациенти с болестта на Крон. Това заяви проф. Махмуд Ганум, ръководител на изследването.

Учените се надяват, че откритията им ще послужат за стандартизиране на нови методи за лечение и в крайна сметка ще се създадат нови лекарства. Досега гастроентеролозите в цял свят се фокусираха върху бактериалната провокация. „Гъбичната“ следа в патогенезата може да доведе до комбинация от медикаменти от ново поколение и пробиотици (т.нар. „добри“, полезни бактерии).

Крон е инвалидизиращо възпалително заболяване на червата, което причинява силна болка в корема, диария, загуба на тегло и постоянна и силна умора. По същество пациенти с тази диагноза проявяват необичаен имунен отговор на микроорганизми, които нормално живеят в червата на всички хора, без да създават проблем.

Източник: Medscape

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -