петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниДиабетът се оказа пет вида, а не само два, както е сега

Диабетът се оказа пет вида, а не само два, както е сега

Диабетът всъщност е пет вида, а не само два. Три от тях са по-тежки и трудни за лечение, а два протичат по-леко. Това обявиха учени от Университета Лунд, които публикуваха разработката си в The Lancet Diabetes & Endocrinology. Според тях е необходимо медицината да промени коренно вижданията си за диабета.

Определянето на вида на диабета е важно колкото и кръвната група при кръвопреливане

При захарната болест е важно да се вземе предвид и микробиомът, който е индивидуален състав на бактериите в организма у всеки човек. Това е от решаващо значение за реакцията на организма към дадено лекарство. Разграничаването на точния вид диабет ще позволи да се избере най-подходящата терапия, като се намали риска от странични ефекти. Проучването е стъпка напред към персонализираното лечение на това заболяване, подчерта Лийф Груп, ендокринолог от Университета Лунд.

Към днешна дата около 420 милиона души по света са с диагноза диабет. Очаква се до 2045 г. бройт им да нарасне до 629 милиона.

Сега диабетът се дели на два вида – автоимунен и старчески

Тип едно е автоимунен, собствените имунни клетки разрушават клетките на панкреаса. Той обикновено се диагностицира в млада възраст, като представлява 10% от случаите на диабет. При диабет тип 1 тялото не произвежда достатъчно инсулин, който регулира кръвната захар. При диабет тип 2 също може да има недостиг на инсулин, но и инсулинова резистентност. Това е когато инсулинът не може да “отключи” клетката, за да приеме тя глюкозата и да я оползотвори като гориво.

Диабет тип 2 по правило е свързан със затлъстяването, което може да е само коремно или пък скрито – около вътрешните органи. Заболяването е коварно, защото дава много усложнения. Уврежда зрението, бъбреците, провокира сърдечносъдовите заболявания. Нараства рискът от инсулт и инфаркт, ампутация на крайници.

Наскоро проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология към Специализираната болница по ендокринология „Акд. Иван Пенчев“ в София, посочи, че осем дефекта в организма са свързани с възникването на диабета. Преди години се смяташе, че проблемите са само два – в организма има инсулин, но той не действа (инсулинова резистентност) или пък с времето инсулинът се изчерпва.

Лекарите отдавна са наясно, че пациентите с диабет тип 2 са доста различни. Новата класификация е предложена след края на проучване. В него участвали 13270 души, наскоро диагностицирани с диабет. Учените разграничили различни групи сред тях според степента на инсулинова резистентност, инсулинова секреция, нивото на захарта, възрастта и момента, в който болестта се отключва. Така експертите описали пет подтипа – три тежки и две по-остри форми.

Към тежките форми спадали случаите на пациенти с инсулинова резистентност. Клетките в организма им не можели да използват ефективно инсулина. При тях рискът от бъбречни заболявания бил по-висок . Според учените тази група най-често се лекува неправилно. Във втората тежка група попаднали основно млади пациенти с недостатъчна секреция на инсулин. Третата група с по-тежката форма на заболяването е от хора с автоимунен диабет. Те били с класическата диагноза на диабет тип 1.

Една от двете по-леки форми включват приблизително 40% от възрастните пациенти. На тези, които живеели в Швеция и Финландия, вече е проведен нов подход. Очаква се да се извършат допълнителни проучвания с пациенти от Китай и Индия.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -