Кога и как започва лечението на високото кръвно?

PRINT
д-р Борислав Ацев

Регулирането на кръвното налягане (артериално налягане) е сложен и комплексен проблем поради няколко причини. Първата е, че първопричината за хипертонията при 95% от случаите остава неизяснена и това усложнява намирането на точната терапия, особено в първите месеци на лечението, казва д-р Борислав Ацев, кардиолог в столичната специализирана болница „Света Екатерина“.

Причини, поради които кръвното скача

менопауза пременопаузаФакторите. които влияят на кръвното налягане, са най-различни:

  • възраст;
  • наследственост;
  • начин на живот;
  • стрес;
  • хормони;
  • външни метеорологични и други влияния.

Например много жени преди климакс имат ниско кръвно налягане, но след това поради хормонални промени и променената реактивност на нервната система започват да го покачват, изтъква кардиологът.

Освен това много хора (около 30%) с години не са знаели, че имат повишено артериално налягане. Това се установява при случайни прегледи. Други пък отиват на лекар едва когато кръвното вече се е покачило в доста високи граници и са се появили оплаквания, посочва още д-р Ацев.

Кръвното трябва да се мери и на двете ръце

Стойностите на кръвното варират в денонощието

Друг проблем е, че денонощните вариации на кръвното налягане могат да бъдат големи под влияние на различни фактори и по тази причина много хора не са установили, че са хипертоници. Ако сте измерили дори един път повишено кръвно налягане, трябва да продължите измерването сутрин и вечер не по-малко от 10 поредни дни. Освен това, за да се установят денонощните му колебания, е необходимо да се постави апарат за 24-часово регистриране на кръвното налягане – тип холтер.

Нови европейски препоръки за лечението на високо кръвно

Как се избира лечение за хипертонията

безплатни прегледиЛечението на хипертонията трябва да бъде назначено след обстоен кардиологичен преглед, включително ехокардиография и електрокардиограма, както и кръвни изследвания за кръвна захар, липиден профил и др. То трябва да бъде съобразено с резултатите от измерванията и 24-часовия мониторинг, обяснява д-р Ацев.

От направения преглед и изследвания можем да установим давността на хипертонията, причините за нея. наличието на проблеми в сърдечно съдовата система, участието на нервната система и др.

Така например, ако кръвното налягане се повишава епизодично при жена в предклимакс или климакс и не са установени промени в сърдечно-съдовата система, тогава е необходимо да се направи консултация с гинеколог за евентуално хормонално лечение, съветва специалистът.

Леки успокоителни помагат също

Едновременно с това може да се използват и леки успокоителни лекарства и да се подобри начинът на живот (хранене, движение и почивка). Ако резултатът не е достатъчен, тогава се добавят и подходящите лекарства за кръвно налягане, съобразени с денонощните му вариации. Както се вижда от изискванията, се налага лечението да се провежда от опитен кардиолог и да не се разчита на самолечение или на лекарствата на съседката, заключава д-р Ацев.

[Общо: 10    Средно: 3/5]
Кога и как започва лечението на високото кръвно? беше последно модифицирана от: декември 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *