неделя, 26 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаТръгна кампания за странични лекарствени ефекти с фокус бременни и деца

Тръгна кампания за странични лекарствени ефекти с фокус бременни и деца

Онлайн кампания на Агенцията по лекарствата стартира на 19 ноември 2018 г. Целта е да се популяризират възможностите за подаване на сигнали за нежелани реакции към медикаменти. Инициативата се провежда за втори път.

преглед на детеМного хора смятат, че подаването на такива сигнали става само от лекари и то по някакви потайни и непрозрачни начини. Всъщност е точно обратното – информацията може да се подаде от всеки заинтересован пациент, който лично е получил странични ефекти или пък негови близки са засегнати.

Експертите, които обработват, проверяват и проследяват сигналите, се намират в Изпълнителната агенция по лекарствата. Въпреки това гражданите имат възможност да сигнализират по различни пътища:

Кампанията, която се провежда в периода 19-23 ноември 2018 г., е част от „седмица на осведомеността“ като включва 32 регулаторни органа по лекарствата в ЕС, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и Средния Изток. Акцентът тази година е върху съобщаване на нежелани реакции при кърмачета и деца, както и по време на бременност и кърмене.

За 2017 година съобщенията при деца представляват много малък процент от всички съобщения на подозирани нежелани реакции. Въпреки че лекарствата са безопасни и ефикасни, понякога те може да предизвикат нежелани реакции.

Как да надхитрим дете, което не иска да пие лекарство

Може да съобщавате както леки, така и сериозни странични ефекти

Възможните нежелани реакции могат да варират от леки и бързопреходни (зачервяване на определено място, леко повишаване на температура, леки болки в корема и т.н.) до сериозни, изискващи лекарска намеса (например силна алергична реакция към съставка на лекарства).

Противно на мненията на определени групи в обществото, че такива сигнали се покриват, всички фармацевтични компании в Европа не само са задължени, но и полагат специални усилия да събират такава обратна връзка от пациентите.

Целта е допълнително да се проследи безопасната употреба на вече регистрирани лекарства, както и да се предприемат необходимите действия за предотвратяване на възможни бъдещи увреждания.
Благодарение на именно такива сигнали, национални лекарствени агенции успяват да издействат от Европейските регулаторни служби промяна в предписанията за употреба на някои лекарства. Информацията за това се публикува регулярно на сайта на ИАЛ.

Въпреки многобройните коментари и нажежаване на страстите в някои интернет форуми, на практика много малко хора подават реални сигнали. В България те са около една трета от нивото на сигналите в западноевропейските страни (съотнесено спрямо броя на населението).

От ИАЛ подчертават, че всякакви предложения за подобряване на системата за съобщаване са добре дошли.
Кампанията се провежда с подкрепата на Центъра за проследяване на лекарствената безопасност (Uppsala Monitoring Centre, UMC) на СЗО в Упсала, Швеция.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Аз получих изгаряне от медикамент за алергия Дермодрин.Десният ми крак стана на мехури,пълни с течност,и вторичен алерген шок беше като шал яка.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -