неделя, 27 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за простата в Пловдив

Безплатни прегледи за простата в Пловдив

Екипът на отделението по урология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив се включва в кампания Movember, с която светът отбелязва ноември като месеца на мъжкото здраве, а вниманието е съсредоточено върху една коварна болест, покосяваща силния пол – рака на простатата жлеза. Затова през ноември се провеждат безплатни консултации за доброкачествено или злокачествено уголемяване на жлезата.

По принцип мъже, които имат пряк кръвен роднина с рак на простатата – брат, баща, имат два пъти по-голям риск да развият заболяването. За всички мъже над 55 г. се препоръчва веднъж годишно да се изследва PSA – простатно-специфичен антиген, известен като туморен маркер. При съмнение да посетят уролог.

Рак на простатата – диагноза и лечение

Ракът на простатата се развива без симптоми, особено в началните стазии. Ето затова профилактиката е много важна. Ракът на простатната жлеза вече се смята за първата по честота злокачествена патология при мъжете над 50-годишна възраст. Всяка година повече от 1000 нови случаи на това заболяване се регистрират в България, а един от най-големите проблеми у нас е късното диагностициране.

Началникът на отделението д-р Артур Сарачев обяви, че в последната седмица на месеца – от 26 до 30 ноември 2018 г., пациентите могат да се прегледат в болница „Централ Хоспитал“. За целта не е необходимо направление от личния лекар, трябва само да си запишат час за консултацията на тел: 032/644-222.

Повишени туморни маркери не са непременно рак на простатата

„Решихме да обявим инициативата си в Деня на Християнското семейство, защото тя се провежда с подкрепата на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите, а и защото здравето на мъжете е важно за всяка фамилия. Избрахме последната седмица, тъй като българите обикновено чакат последния момент, за да си направят преглед и искахме да им предоставим още една възможност“, посочи д-р Сарачев.

Той отбеляза, че на диагностицираните отделението, което разполага с високотехнологична апаратура, може да предложи комплексна терапия с медикаменти и хирургична. Лечебното звено е първото, което въведе в практиката си лечение на простата с модерния за света лазер – „Револикс Дуо“.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -