събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюПовишени туморни маркери не са непременно рак на простатата

Повишени туморни маркери не са непременно рак на простатата

Трима мъже с рак на простатата бяха оперирани безкръвно преди дни в урологията на „Токуда“. Какви са предимствата на метода и как да хванем този вид тумори в ранен стадий, разказва д-р Калоян Давидов, чиито екип извърши иновативната хирургична интервенция.

Д-р Давидов, какво представлява

безкръвната операция на рака на простатата?

Това е лапароскопска процедура. През общо пет отвора се вкарват камера със светлина и още 4 работни инструменти. С тях изключително фино и деликатно, с огромна точност се отделят болните тъкани от здравите. Процедурата е доста сложна за хирурга, но много щадяща за пациента. Болните са раздвижени още на следващия ден, изправени са и се разхождат се из стаята. В момента единственото, което ги задържа в болницата, са фиксираните катетри. Докато зарасне мястото (аностомоза), то трябва да е защитено от този катетър.

Всеки пациент с рак на простатата ли може да бъде опериран по този начин?

За съжаление не. Всеки пациент, показан за операция на рак на простатата, може да бъде опериран лапароскопски. Има стадии на рака, при които вече не може да се говори за хирургично повлияване. При напреднали и метастазирали стадии се предпочитат лъчетерапия и хормонотерапевтични методи.

Кога методът ще измести традиционните хирургични операции?

Традиционната отворена операция не е загубила своето значение, има добри резултати от онкологична гледна точка. Разликата между двете операции е в прецизността и в комфорта на болния – следоперативната болка е много ниска при лапароскопските манипулации.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Лекарства спират доброкачественото уголемяване на простатата
Ракът на простатата се открива и при 40-годишни мъже
Как се лекува рак с брахитерапия? 

Открива ли се ракът на простатата достатъчно рано?

За съжаление, нерядко виждаме болни с напреднал рак на простатата. Здравната култура на хората се повишава, но явно недостатъчно. Трябва да се отчете, че усилията на лекарите от първичната доболнична помощ, на уролозите, които се занимават с амбулаторна дейност, са насочени към ранното откриване на този вид тумори. Разполагаме с изключително мощно оръжие – изследване на PSA. Това е туморен маркер за рак на простатата в кръвта. В цялата онкологична диагностика това е единственият тъканно специфичен маркер. Иначе казано, няма друг орган, който да има свой специфичен маркер. Така с едно рутинно изследване на кръв успяваме да откриваме навреме злокачествено заболяване.

Дори при минимално съмнение сме в състояние да осигурим на тези пациенти активно наблюдение, да проследяваме маркера на кратки интервали. Да установим каква е тенденцията при него – повишаване или намаляване на маркера. В болницата разполагаме с модерен метод за доуточняване на диагнозата рак на простатата – ядрено-магнитен резонанс с контраст. Той дава изключително надеждни и добри резултати. Дава отговори, от които болните се вълнуват – налага ли се биопсия сега, можем ли да почакаме? В нашата болница разполагаме с апаратура, която позволява вместо да вземаме между обичайните 12-20 късчета простата за биопсия да стигнем до точното място. Това изключително улеснява терапевтичното поведение. Ракът на простатата не е страшен, лечим е, когато се открие навреме. Пациентите обаче трябва да имат инициатива и да посещават редовно профилактичните прегледи. Изследванията на PSA са включени в тях след определена възраст.

Еднократно измерени високи стойности на PSA хвърлят в тревога много хора. Има ли основание?

Еднократно измерени високи стойности на PSA категорично не означават рак на простатата. Може да означават много неща – грип, простуда, секс предишната вечер, активен спорт, каране на колело, елиминиран бъбречен камък, полово преносимо заболяване, активиране на хронично възпаление и какво ли не още. Леко повишените стойности на туморния маркер не са повод за паника, просто трябва да бъдат грамотно интерпретирани и проследени във времето. В собствената си практика имам много пациенти, които идват изключително притеснени, даже са си написали завещанието. А те всъщност не стигат дори до биопсия! В рамките на няколко месеца успяваме да постигнем намаляващи стойности на туморния маркер, които се връщат до нормалните и просто остават под активно наблюдение.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -