четвъртък, 20 юни, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюКолко и каква вода да пием при камъни в бъбреците?

Колко и каква вода да пием при камъни в бъбреците?

Каква вода да пием при камъни в бъбреците? Има ли особености, когато избираме минерална вода за бъбреци? Трябва ли да е топла? Въпросите, които си задават пациентите с такива заболявания, са много. Има много митове за това, колко и какви течности са полезни за камъни в бъбреците. Д-р Николай Милушев, уролог от София, коментира в интервюто най-важните въпроси и факти, които трябва да знаете по темата, която вода е полезна и коя вредна при камъни в бъбреците. Темата е важна особено в горещите месеци, когато дехидратацията помага за образуване на песъчинки и нови камъни.

Защо водата е важна за здравето на бъбреците и уринарния тракт?

Водата и минералните соли са в основата на обмяната на веществата и запазване на алкално-киселинното равновесие. Това е необходимо условие за нормалното протичане на жизнените процеси. Водата е и разтворител на токсините, които се произвеждат в резултат на обмяната на веществата в организма.

При всяко хранене от преработването на хранителните вещества освен енергия се отделят и отпадни продукти, които трябва да бъдат изведени от организма. Това се случва чрез бъбречното кръвообращение. Бъбречната функция е да пречиства кръвта ни от тези токсини. Колкото по-добре разтворени са те, толкова по-ефективно се осъществява тя.

Отделянето на достатъчно количество урина също така е важно за здравето на пикочните пътища. Това намалява възможността за развитие на инфекции заради механичното отмиване на бактериите. Също така разредената урина е предпоставка да не се образуват камъни в пикочните пътища.

Какви се случва с бъбреците и уринарния тракт, ако не пием достатъчно течности?

При обезводняване на организма бъбреците се опитват на всяка цена да запазят наличната вода и минералните соли, като концентрационната им способност работи в максимална степен. Това води до отделяне на малко количество силно концентрирана урина. Тя провокира химическо дразнене на лигавицата на пикочните пътища, може да се образуват кристали и малки песъчинки.

Забавеният поток на урината е предпоставка за развитие на бактерии, за които тези вещества са хранителна среда. Така недостатъчният прием на вода води до три основни риска: възпаление, образуване на камъни и развитие на уроинфекции. Тези рискови фактори са в основата на много заболявания на отделителната система:

  • бъбречно-каменна болест;
  • хроничен пиелонефрит;
  • хроничен цистит;
  • невромускулна дисфункция на пикочния мехур.

Всички тези заболявания са социално значими и често са свързани със загуба на работоспособност, намаляване на качеството на живот и високи разходи за лечението им. Редовните профилактични прегледи са от значение за своевременното им диагностициране и успешно лечение.

Може ли да се предпазим от камъни в бъбреците, ако пием достатъчно вода?

Приема се, че човек има нужда от 30–35 мл вода на кг телесно тегло дневно. Това се приема за достатъчна хидратация. Означава, че човек, който тежи 60 кг би следвало да приема от 1800 до 2100 мл вода, а друг с тегло 90 кг – между 2700 и 3100 мл вода за ден. Естествено, приемът на течности трябва да бъде съобразен с околната температура и влажност, както и с физическата активност.

Все пак е по-добре да се придържаме към по-висок прием на течности по възможност. По принцип съветвам пациентите да следят честотата на уриниране. То не бива да е по-рядко от веднъж на два-три часа. Цветът на урината трябва да е прозрачен или съвсем бледо жълт. Ако забележат отклонение от тези фактори, би следвало веднага да приемат 400 – 500 мл вода.

бъбреци гломерулонефрит

Коя вода е полезна за бъбреците?

По принцип уролозите препоръчваме прием на повече течности и особено чиста, натурална и ниско минерализирана вода през целия ден. Към нея не се добавят захар или подсладители. Намалете консумацията на кофеин и алкохол. Причината е, че те имат силно диуретично действие. Стига се до прекомерна загуба на вода и електролити, необходими за правилното функциониране на организма ни. Непременно следете за цвета на урината.

В повечето райони на България питейната вода е с високо съдържание на калций, магнезий и други минерали. Този тип „варовита“ вода е предпоставка за заболявания на храносмилателната и отделителната система. Не се препоръчва да я пиете всеки ден. Хората може да са свикнали с нейните вкусови качества, но тя всъщност им вреди. Води до образуване на камъни в бъбреците, жлъчните пътища. Може да се появи и зъбен камък, който се свързва със заболявания на венците и кариеси.

При пациенти с урологични проблеми такива води причиняват допълнително натоварване на бъбреците с минерали. Те са в по-висока концентрация в урината и усложняване на съществуващите урологични заболявания.

Какви минерални води се препоръчват при камъни в бъбреците?

За пациенти с камъни в бъбреците се препоръчват ниско минерализирани води (с общо минерално съдържание под 250 мг/л). Те може да се използват за ежедневна употреба от здрави хора и пациенти с урологични заболявания. Прием на достатъчно количества от тях води до намаляване на риска от образуване на песъчинки и камъни в пикочните пътища, подобрява бъбречната функция и запазва алкално-киселинното равновесие и водния баланс на организма.

Достатъчният прием на вода води до добър уринен поток и превентира развитието на болестотворни бактерии. Така например, за хора страдащи от уратни и оксалатни бъбречни камъни, които се образуват в кисела среда (рН 5,4 – 6,6), са подходящи нискоминерализирани и алкални води. Цели се алкализиране на урината и елиминиране на условията за образуване на кристали, съответно – песъчинки и по-големи камъни, от излъчваните с урината химически съединения.

Препоръчителният прием следва да е около 30 мл/кг телесна маса и достигане на адекватна за конкретния човек диуреза с относително тегло на урината 1010 – 1012. Количеството консумирана вода се индивидуализира и може да бъде намалено до към  600 – 800 мл /ден – ако е налице друг придружаващ здравен проблем: нарушено функционално състояние на сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците и ако пациентът е с отоци или хипертония.

След провеждане на бъбречна литотрипсия – специален метод за апаратно разрушаване на камъни с ударни вълни – се препоръчва дневното количество нискоминерализирана и алкална  вода да се приеме по-форсирано и на по-големи порции: на гладно 3 – 4 пъти през деня, за да се улесни експулсирането на фрагментите от разбития при процедурата камък през пикочопроводите и долните пикочни пътища. Според мен минералната вода DEVIN може ефективно да подпомогне този процес, както и да бъде разглеждана и като една добра натурална алтернатива на скъпо струващите полиминерални хранителни добавки.

Каква роля играе алкализацията за бъбреците и поддържането на pH баланса в уринарния тракт?

Бъбреците са органи, които заедно с дихателната и храносмилателната система поддържат алкално-киселинното равновесие в организма и затова са силно зависими от функцията на другите две системи. Важно е с какво се храним, каква вода пием и какъв въздух дишаме.

Алкализацията на урината е от съществено значение за предотвратяване на образуването и разтваряне на камъни, поддържане на оптимален pH баланс на организма, както и поддържане на нормалната микрофлора в отделителната система. Повечето зеленчуци, някои видове плодове и минерални води са богати на алкални минерали и могат да помогнат за повишаване на pH на урината.

Въпреки това винаги е важно да се консултирате със здравен специалист, преди да направите значителни промени в диетата си или да започнете прием на хранителни добавки.

Има ли научни изследвания за връзката между хидратацията и здравето на отделителната система при консумация на минерални води като DEVIN Минерална?

Една от препоръките на Европейската асоциация по урология, базирана на научни изследвания за бъбречно-каменна болест, е за химическо разграждане на бъбречни камъни чрез алкализиране на урината с минерални води или хранителни добавки, с които се постига pH 8-9.

При този подход е препоръчително периодично проследяване на pH на урината от самия пациент с помощта на тест-лентички. Комбинираното лечение на камъни в бъбреците чрез приемане на алкализиращи хранителни добавки и минерални води с литотрипсия е най-бързият и ефективен терапевтичен подход за дребни и среднокалибрени бъбречни камъни.

Този подход води до по-бързо и ефективно намаляване на общия обем на камъните, като за това са необходими и по-малък брой сесии на литотрипсия в сравнение със случаите, в които се прилага само литотрипсия.

Д-р Николай Милушев е специалист уролог с клинични интереси в сферата на андрологията и консервативното и оперативно лечение на заболяванията на мъжката полова система и мъжкия стерилитет и уродинамиката. Завършва висшето си образование в Медицинския университет в София и има придобита специалност „Урология“. От 2013 г. работи в УМБАЛ „Аджибадем Сити Клиник“ София.

Редактор Илияна Ангелова

Научна референция

Оптимално неинвазивно лечение на 1 – 2,5 см рентген-негативни бъбречни камъни: перорална терапия за разтваряне, литотрипсия с ударна вълна или комбинирано лечение – рандомизирано контролирано проучване | Световен журнал по урология (springer.com)

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -