вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеТрябва ли да пием по 3 л течности дневно?

Трябва ли да пием по 3 л течности дневно?

Количеството течности, които поемаме, зависи и от теглото на човека, обясни проф. Чавдар Славов, уролог от Александровска болница. Между 1,5 и 3 л е нормалното, което трябва да получава един здрав организъм, особено през лятото. Ако пием по-голямо от това количество, не правим кой знае каква ползауслуга на организма, освен ако нямаме определен вид бъбречнокаменна болест – цистиновата или пикочно-киселиновата. При тях се изисква по-висока диуреза (отделяне на урина).

Колко течности да пием зависи и от това дали сме навън или вътре. Охлаждането води до повече отделяне на урина и не е нужно да се наливаме. Когато е горешо, клетките имат склонност да задържат течности, защото им трябват, за да ги излъчват през кожата. Потим се по-обилно. Лекарите препоръчват по-малко и начесто да се пие, вместо да се наливаме наведнъж. Под течности се разбират всички видове сокове, супи, чайове и други, не само водата.

Бирата е предпочитано средство за разхлаждане, особено от мъжете. Тя е диуретик, усилва отделянето на урина. Това не е най-доброто в жегите, когато са ни необходими резерви и за потенето. Тъй като пивото разхлажда и все пак е течност, ние го препоръчваме, казва проф. Славов. Силно газирана и ледена бира обаче не е добър избор при мъже над 55 г., които може да имат уголемена простата. Газираното и студеното при тях може да предизвикат запушване на пикочния канал, защото допълнително водят до набъбване на простатата.

Според проф. Славов медицината днес преразглежда някои разпространени от миналото правила. Например при криза от камък по пикочните пътища да се приемат ударни дози течности. Това е старо схващане, вече е отживелица и се смята за противопоказано, коментира проф. Славов. Вече препоръчваме при бъбречна криза да се намалят течностите, защото ударната доза допълнително затормозява бъбрека и положението на пациента се утежнява. Няма сезонност при бъбречните кризи, те не се случват по-често през лятото, а са равномерно през цялата година, сподели наблюденията си урологът.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -