петък, 14 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво се прави при камък в уретера?

Какво се прави при камък в уретера?

Конкрементите (камъни) се образуват в бъбрека и от него могат да преминат в уретера (т. нар. пикочопровод). При камък в уретера е възможно да настъпят промени в бъбрека, които са свързани с големината, локализацията на конкремента и дали той изцяло, или частично запушва уретера. Вследствие на запушването уретерът над конкремента се разширява и при по-дълъг престой стената му изтънява.

Постепенно този процес напредва и засяга легенчето и чашките на бъбрека. Последният изтънява и се развива т.нар. хидронефроза. От друга страна, продължителното задържане на конкремента на едно и също място наранява стената на уретера с възпаление и оток на лигавицата с благоприятни условия за развитие на пикочна инфекция и допълнителни увреждания на пикочопровода. Тези промени са по-чести, когато конкрементът се намира в горната или средната трета на уретера. При продължително запушване на уретера е възможно бъбрекът да спре да работи.

Приема се обаче, че не всички камъни в пикочопровода изискват урологична намеса. Известно е, че конкремент до 6-7 мм може спонтанно да се елиминира. При по-малък размер на конкремента, при липса или при непълно запушване на уретера би могло да се изчака за спонтанното изхвърляне на камъка. В този случай лекарят, който наблюдава болния, ще препоръча допълнителна терапия, която да спомогне за по-бързото му елиминиране. Възможно е при придвижването на конкремента в уретера да се появи бъбречна колика.

При необходимост от урологична манипулация видът й се преценява от добър уролог. Конкрементът може да се отстрани чрез т.нар. екстракорпо- рална литотрипсия, с уретероцистоскопия и др. Лекарят би трябвало да препоръча урологично отстраняване на конкремента, ако той е голям и трудно би се отделил, ако имате изразена продължителна ко-лика, въпреки прием на болкоуспокояващи, ако бъбрекът е намалил функцията си или е спрял да работи.

При септични болни с камък, който запушва уретера и е причинил хидронефроза с тежка инфекция, е задължително бързата декомпресия на отделителната система. Друга индикация за декомпресия е двустранно запушване на уретера и обструкция при единствен бъбрек, като в тези състояния заба-вянето може да причини остро бъбречно увреждане.

Бих препоръчала на пациента да се обърне към добър уролог за преценка на състоянието на отделителната система, дали има спешни индикации за урологична намеса и уточняване на оптималния начин за отстраняване на камъка в уретера.

проф. Боряна Делийска

 

Проф. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология, УМБАЛ „Царица Йоанна“ ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -