Излишъкът на цинк е риск за камъни в бъбреците

PRINT

Цинкът е един от основните микроелементи, важен за имунната система. Когато не ни достига, боледуваме по-често. Оказва се обаче, че излишъкът му също не е безобиден. Американско проучване в Университета на Калифорния разкри, че има връзка между повечето цинк в организма и образуването на камъни в бъбреците.

Този микроелемент се съдържа най-много в стридите, червеното и птичето месо, както и в морските дарове. Новото проучване доразвива стари, които стигат до подозрението, че цинкът играе важна роля в процесите, които водят до камъни в бъбреците. Научната статия е публикувана в списание PLOS ONE.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Вода с лимонов сок пази от камъни в бъбреците
Камък в бъбреците до 8 мм може да бъде изхвърлен спонтанно 
Бъбреците се променят при бременност, но не е болест 
Проста формула разкрива риска за бъбреците 

Рискът от камъни в бъбреците по принцип се увеличава при хората, които пият твърде много или твърде малко вода (оптималното количество е 30 мл на 1 кг тегло – т.е. при 60 кг = 1,8 л дневно), които твърде интензивно или прекалено рядко се занимават със спорт, имат наднормено тегло, подложили са се на операция за намаляване на теглото, ядат прекалено много солено и сладко. Други рискови фактори са инфекциите и генетичното предразположение.

Експертите изследвали взаимодействието на оксалатите, цинка, калция и други минерали, които образуват камъни в бъбреците. Учените са забелязали, че употребата на цинк се отразява върху нивото на оксалатите в урината. Оксалатните камъни в бъбреците са най-често срещаните. Ако нивото на цинка в кръвта падало, падала и концентрацията на оксалати в урината.

Източник: PLOS ONE

[Общо: 2    Средно: 2/5]
Излишъкът на цинк е риск за камъни в бъбреците беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *