четвъртък, 20 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВлошава ли се зрението от носенето на очила?

Влошава ли се зрението от носенето на очила?

Очилата са ценен помощник във всекидневието, но съществува вярването, че очите свикват и те още повече допринасят за отслабването на зрението. Това категорично не е вярно, казва д-р Георг Екерт от Сдружението на германските очни лекари.

Остротата на зрението не се повлиява от носенето на очила – нито се влошава, нито се подобрява. Това важи както за късогледи, така и за далекогледи. Все пак зависи какъв е очният проблем.

Защо диоптрите се увеличават с годините?

Причината е, че очната леща става все по-малко еластична, пояснява д-р Екерт. Когато искаме да прочетем нещо, очите се настройват за близко виждане, а очната леща се извива. С годините обаче това се случва все по-трудно, затова и ние виждаме буквите размазани. Процесът е свързан със стареенето, но това не означава, че всеки автоматично ще се нуждае от по-силни очила през няколко години. Ако един човек не може да вижда добре отдалечените предмети, той все пак може да чете книга без очила. Възрастовите промени може да се компенсират от неговото късогледство.

Лазерна корекция при слабо зрение на близко разстояние

Вредно ли е за очите, ако носим очила с грешния диоптър?

Това вероятно не вреди чак толкова на отклонението в зрението. Твърде възможно е обаче човекът, който не носи точния диоптър, да страда от главоболие. Понякога това се случва и когато се сложат за първи път нови очила. Местата, през които той вижда наблизо и надалеч през стъклата са малки и това може леко да дразни очите в началото.

В магазините се продават и готови очила с определен диоптър. Според експерта те не са толкова лоши, колкото е тяхната слава, и спокойно може от време на време да заместим основния си чифт очила с тях – например ако пътуваме някъде и сме забравили своя у дома.

Какви са причините за влошаване на зрението с възрастта?

Основният недостатък на готовите очила е, че и двете стъкла са еднакви, а в реалния живот обикновено има леки разлики в силата на зрението в двете очи. Не бива да прескачаме прегледа при офталмолог (очен лекар), само защото сме си купили готови очила. Специалистът все пак трябва да прецени комплексно дали не е налице и някакво друго заболяване, което може да се прояви с внезапно нарушаване на зрението.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации

1 коментар

  1. Това че трябва да сменяте диоптъра на няколко години не означава, че очилата влошават зрението ви. Промените са свързани с възрастта.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -