четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛазерна корекция при слабо зрение на близко разстояние

Лазерна корекция при слабо зрение на близко разстояние

Лазерната корекция на зрението се извършва с цел да се промени пречупвателната способност на роговицата при различни нарушения на зрението. Използват се различни техники: PRK, LASIK, LASEK, Femto LASIK, SMILE с помощта на ексимерен (ултравиолетов) лазер или фемтосекунден (инфрачервен) лазер. Това обяснява акад. Петя Василева, ръководител на Специализиралата очна болница за активно лечение „Акад. Пашев“.

Какво представлява лазерната корекция на зрението?

Какви са причините да виждам лошо на слаба светлина?

Рефрактивната лазерна корекция се прилага предимно при хората с късогледство, които без очила нямат ясно зрение за надалеч. Старческото далекогледство, което се проявява след 45-50-годишна възраст не нарушава зрението за далеч, но настъпват затруднения при гледане на близко разстояние. Това далекогледство се дължи на процеса на естествено стареене на вътреочната леща, допълва акад. Василева.

Лазерната интервенция при старческо далекогледство се прилага върху роговицата в предната част на окото, докато нарушеното зрение на близо е в резултат от промените в лещата (намалена еластичност). Въпреки широкото разпространение на лазерите за коригиране на зрението надалеч, все още няма общоприет и доказал се в практиката метод за корекция само на зрението на близо, без да се нарушава възможността на окото за гледане на далеч. С помощта на лазерната енергия се изменя формата на роговицата, като тя се премоделира, за да се промени точката, в която окото фокусира близките предмети върху ретината. При корекция на старческото далекогледство целта е да се промени пречупването само в отделна част на роговицата.

Ефектът: по-малка зависимост от очилата

Със съвременните методи, главно чрез техниката SMILE се постигат задоволителни резултати. Успехът от операцията зависи главно от зрителните изисквания на пациента – каква част от времето си гледа на близко разстояние и дали работата му или хобито му е свързано с гледане на много дребни обекти. При процедурата SMILE се ремоделира част от вътрешните слоеве на роговицата в отделен участък, за да се фокусира образът при гледане на по-близко разстояние – търси се възможност за фокусиране на различни разстояния, подобно на корекцията с прогресивни рефракционни очила. Най-често се постига по-малка зависимост от очила за близо.

Приема се, че лазерната корекция на зрението е безопасна. Годишно се извършват над 1 милион лазерни корекции на зрението в Европа и САЩ. Процедурата не е лечебна, тя се извършва по желание на пациента и навсякъде е смятана за козметична. При лазерна корекция на старческо далекогледство стабилизиране на зрението настъпва след около месец, а оптималната зрителна острота – след около 3 месеца. Решението за лазерна корекция на старческото далекогледство се прави след задълбочен очен преглед, в който се изследват състоянието на очните структури, дебелината на роговицата и се преценява дали процедурата е безопасна за конкретния пациент и доколко ще се задоволят изискванията му за оптимално гледане на далечно и близко разстояние.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -