сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаКак да се пазим от фалшиви лекарства в интернет

Как да се пазим от фалшиви лекарства в интернет

В интернет може да се намери не само информация за медикаменти, но и директно да се поръчат лекарства. Това е удобно, но има някои рискове, които потребителите трябва да имат предвид. Преди всичко – в интернет е забранено да се продават лекарствените продукти по лекарско предписание. Съгласно българските закони, които са синхронизирани с европейските, такива медикаменти се отпускат единствено и само в аптеки, и то от магистър-фармацевт. Лекарството се дава лично на пациента или на негов  представител, който носи рецептата. Никога не поемайте риска да купувате такова лекарство от интернет, дори цената му да е много изгодна!

Информация, която се събира от ЕС, сочи, че най-често фалшифицираните медикаменти у нас и в чужбина са антибиотиците, обезболяващите и противозачатъчните средства. Следват антидиабетичните лекарства, диуретиците, спазмолитиците, приспивателните, козметичните средства и хормоните.

Опаковката, както и листовката на Вашето лекарство съдържат определена информация. Тя е предварително одобрена от Изпълнителната агенция по лекарствата, съгласно закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) и наредбите към него.

Когато купувате лекарство по лекарско предписание от аптеката:

  1. Уверете се, че лекарството, което взимате е наистина именно това, което Ви е било предписано. Имайте предвид, че наименованието на лекарството може да е едно и също, но да има различни лекарствени форми и различни дозировки, различни разфасовки  – напр. спрей, ампули, таблетки от 40 и 80 mg, кутия с 2 блистера и кутия с 4 блистера и т.н., ето защо е важно да проверите, че всички тези параметри отговарят на това, което е предписал Вашият лекар.
  2. Уверете се, че информацията, изписана върху външната опаковка, блистера и листовката е на български език. Желателно е да се уверите в това още в аптеката, при получаване на опаковката.
  3. Всяко лекарство е маркирано с партиден номер и срок на годност. Те са обозначени на външната опаковка, както и върху блистера (първичната опаковка). Сверете номерата, за да се уверите, че съвпадат.
  4. Огледайте внимателно Вашето лекарство.

  –  Има ли нарушение на целостта на опаковката (външна и вътрешна )?

  –  Данните върху опаковките съдържат ли подвеждащи наименования или означения?

  –  В листовката за пациента е описано какво съдържа Вашата кутия (например колко на брой блистера, с колко таблетки). Ако забележите несъответствие между описаното в листовката и наличното във Вашата опаковка, не приемайте лекарството и незабавно сигнализирайте на посочените по-долу контакти.

Още нещо важно: Не бъркайте лекарствата с хранителните добавки! Добавките са хубаво нещо, но по смисъла на закона те са храна. Което означава, че не се проверяват и контролират от здравните институции в България и ЕС. Хранителните добавки са на регистрационен режим. Производителите им не са длъжни да доказват тяхната ефективност. Единствената гаранция идва от авторитета на производителя.

Ако имате съмнения за някакво нарушение от гореописаните, както и за автентичността на Вашето лекарство, можете да сигнализирате в ИАЛ (Изпълнителна агенция по лекарствата) в писмен вид на e-mail: bda@bda.bg или на адрес: България, София 1303, ул. Дамян Груев 8.

Най-важното, което трябва да запомните е, че продаването на лекарства, отпускани по лекарско предписание, в интернет е незаконно в България. Никога не купувайте такъв продукт в мрежата! Лекарства, отпускани без лекарско предписание, може да се продават в интернет само от аптеките, които имат разрешение от Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) за онлайн търговия с медикаменти. Този списък можете да видите тук. Всяка онлайн аптека, която се намира в ЕС трябва да има на сайта си този знак.

онлайн аптека

Наличието на този знак и възможността да кликнете върху него и да проверите законноста му, Ви гарантира, че този сайт има право да продава медикаменти. Линкът води към актуален списък на онлайн аптеките, които имат разрешение в България.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -