четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияБезплатни изследвания за хепатит С, В и ХИВ в София

Безплатни изследвания за хепатит С, В и ХИВ в София

Безплатни изследвания за хепатит и ХИВ се организират в столицата от Сдружение ХепАктив и Сдружение Здраве без граници. Така пациентските организации отбелязват Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ от 17 до 24 ноември 2017 г. Около 100 000 души в България носят вируса на хепатит С, като повечето не знаят за това. Един от четирима, заразени с хепатит С, рискува да развие цироза, ако не се лекува. Това поясни проф. Крум Кацаров, шеф на Клиниката по гастроентерология във ВМА и председател на Дружеството по гастроентерология.

Паралелно с безплатните изследвания стартира и информационна кампания „Върни лентата. Спомни си. Тествай се“. Тя е насочена специално към хората, родени между 1945 и 1965 г. (т.нар. baby boomers). При тях в миналото е имало повишен риск от заразяване с вируса на хепатит С, тъй като той е открит едва през 1989 г.

Защо родените между 1945 и 1965 г. трябва да се изследва за хепатит С?
 Много от хората са били инфектирани с вируса през 70-те и 80 -те години на миналия век при кръвопреливане, операции или зъболекарски манипулации
 До 1992 г. дарената кръв не е била изследвана за хепатит С
 Вирусът на хепатит С може да уврежда черния дроб безсимптомно в продължение на десетки години

Изследванията са анонимни. Освен това резултатите са готови много бързо – само след 15 минути.  Не е нужно предварително записване.

Те ще се провеждат на адрес: „Център за сексуално здраве“ на ул. „Цар Самуил“ 111, гр. София

Хепатит С е седмата причина за смъртност в света и първа за развитие на рак на черния дроб. Според доклад на Световната здравна организация от 2017 г. 71 млн. са хората, заразени с хепатит С в световен мащаб. У нас се предполага, че те са около 94 000. В България от 2016 г. е въведена най-модерната терапия за лечение на вируса с Директно Действащи Антивирусни Средства (ДДАС). Тя се поема изцяло от НЗОК и с нея може да се постигне излекуване на болестта до близо 100%.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -