Какво представлява лазерната корекция на зрението?

PRINT

Лазерната корекция на зрението е хирургична процедура, по време на която светлинен лъч осъществява изключително прецизни корекции в роговицата с цел промени в начина, по който окото фокусира светлината. Намира приложение при късогледство, астигматизъм и далекогледство – това са най-честите лечими нарушения на зрението. Хората с тях имат влошено качество на живот – виждат лошо наблизо, надалеч, трудно шофират, имат главоболие, и често не знаят, че аномалиите са напълно отстраними.

Важна подготвителна част от манипулацията е предварителният преглед – с високотехнологични апарати се прави топографична снимка на предната и задната роговична повърхност. Това е много подробна, цветна карта на формата и контура на роговицата. Дигиталната информация от топографа се въвежда в ексимерния лазер и служи за планиране на процедурата и за „изглаждане” на роговичните неравности. Това обясни в серия от лекции пред студенти доц. д-р Борислав Кючуков, доцент в Медицински университет – София, един от българските офталмолози с най-голям опит – над 12 години. Кампанията за перфектно зрение се провежда в рамките на програма „Право на зрение 2020“ на Световната здравна организация.

Операцията е кратка – трае десет минути, с местна капкова упойка. Лазерът изпарява повърхностния роговичен слой и по този начин връща зрението. При най-новата технология с т.нар. фемтосекунден лазер това се извършва безконтактно – апаратурата не докосва окото, няма разрези и остриета, което гарантира кратък възстановителен период, високо зрение веднага след процедурата.

У нас най-честите пациенти, които избират лазерната корекция са тези, чиято професионална дейност и очилата са несъвместими – ръководител полети, военни, полицаи, професионални шофьори, спортисти, стюардеси и др.

Рефракционните аномалии са най-честото лечимо очно заболяване в света. Хората с такива нарушения имат влошено качество на живот – трудности в гледането надалеч и наблизо, в шофирането. Около 70% от населението в България има нужна от някакъв вид зрителна корекция. От тях едва 1,2 млн. са коригирани посредством очила, контактни лещи или лазер. 37% от пациентите със зрителни аномалии нямат представа, че имат нужда от корекция.

[Общо: 13    Средно: 2.6/5]
Какво представлява лазерната корекция на зрението? беше последно модифицирана от: февруари 12th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *