сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПорталната вена на черния дроб се изследва при хепатит и цироза

Порталната вена на черния дроб се изследва при хепатит и цироза

Чернодробната портална вена е кръвоносен съд, който провежда кръв от стомашно-чревния тракт и далака към черния дроб. Тази кръв е богата на хранителни вещества, които са били извлечени от храната и черният дроб преработва тези хранителни вещества. Той също така филтрира токсини, които се приема с храната. Към 75% от общия поток на кръв през черния дроб е чрез чернодробната портална вена, като останалата част идва от чернодробната артерия. Кръвта напуска черния дроб в посока сърцето през чернодробните вени.

Чернодробната портална вена не е истинска вена, защото доставя кръв към особен вид малки съдове в черния дроб, а не директно към сърцето. Тя е основен компонент на чернодробната портална система, една от двете портални системи в организма заедно с порталната хипофизна система. Чернодробна портална вена обикновено се образува от сливането на горната мезентериална вена и далачните вени и също така получава кръв от долната мезентериална и стомашните вените.

Различни заболявания, свързани с чернодробна портална вена, причиняват промени в размерите й. Важен пример на такова състояние е повишено налягане в чернодробната портална вена. Това състояние, наречено портална хипертония,е основно усложнение на цироза.

Ехографското изследване на черния дроб и порталната вена е едно от най-значимите и практични неинвазивни методи за изследване на състоянието на порталната система. Порталната вена има среден размер 8-10 см при възрастни и се визуализира много добре при ехографско изследване. Чрез доплер на този съд може да се получи информация за кръвотока и налягането в чернодробната портална вена, което да бъде важно при проследяването на хронични чернодробни заболявания. Изолирана информация относно размера на порталната вена без промени в чернодробния паренхим или клинична картина на заболяване няма особено значение.

Състоянията, при които порталната вена има променен размер, са най-често свързани с увреждания на черния дроб – хронични хепатити, първична билиарна цироза, токсично увреждане на черния дроб, чернодробна цироза. Тези заболявания протичат с промени в черния дроб като цяло, които лесно се диагностицират чрез ехографско изследване. Цялостната диагноза на дадено състояние се конкретизира, като се вземат предвид конкретните оплаквания на пациента, образните изследвания и параклиниката (изследвания на показатели чрез вземане на кръв). Изоли-раното увеличение на по-рталната вена, особено незначително над рефе- рентните граници, може да представлява анатомична особеност без значение за общото здравословно състояние на човека.

Д-р Камен Данов, гастроентеролог, Александровска болница

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -