четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво представлява лазерната корекция на зрението?

Какво представлява лазерната корекция на зрението?

Лазерната корекция на зрението е хирургична процедура, по време на която светлинен лъч осъществява изключително прецизни корекции в роговицата с цел промени в начина, по който окото фокусира светлината. Намира приложение при късогледство, астигматизъм и далекогледство – това са най-честите лечими нарушения на зрението. Хората с тях имат влошено качество на живот – виждат лошо наблизо, надалеч, трудно шофират, имат главоболие, и често не знаят, че аномалиите са напълно отстраними.

Важна подготвителна част от манипулацията е предварителният преглед – с високотехнологични апарати се прави топографична снимка на предната и задната роговична повърхност. Това е много подробна, цветна карта на формата и контура на роговицата. Дигиталната информация от топографа се въвежда в ексимерния лазер и служи за планиране на процедурата и за „изглаждане” на роговичните неравности. Това обясни в серия от лекции пред студенти доц. д-р Борислав Кючуков, доцент в Медицински университет – София, един от българските офталмолози с най-голям опит – над 12 години. Кампанията за перфектно зрение се провежда в рамките на програма „Право на зрение 2020“ на Световната здравна организация.

Операцията е кратка – трае десет минути, с местна капкова упойка. Лазерът изпарява повърхностния роговичен слой и по този начин връща зрението. При най-новата технология с т.нар. фемтосекунден лазер това се извършва безконтактно – апаратурата не докосва окото, няма разрези и остриета, което гарантира кратък възстановителен период, високо зрение веднага след процедурата.

У нас най-честите пациенти, които избират лазерната корекция са тези, чиято професионална дейност и очилата са несъвместими – ръководител полети, военни, полицаи, професионални шофьори, спортисти, стюардеси и др.

Рефракционните аномалии са най-честото лечимо очно заболяване в света. Хората с такива нарушения имат влошено качество на живот – трудности в гледането надалеч и наблизо, в шофирането. Около 70% от населението в България има нужна от някакъв вид зрителна корекция. От тях едва 1,2 млн. са коригирани посредством очила, контактни лещи или лазер. 37% от пациентите със зрителни аномалии нямат представа, че имат нужда от корекция.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -