събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви са причините за влошаване на зрението с възрастта?

Какви са причините за влошаване на зрението с възрастта?

Пресбиопията представлява постепенно намаление до загуба на възможността на окото да се приспособява за гледане на близки разстояния. Терминът идва от от гръцки език и означава „старческо око“. Засегнатите хора губят способност да виждат ясно наблизо или надалеч. В процеса на приспособяването – акомодация, участват лещата и вътреочните мускули. Когато настъпва контракция на мускулите, лещата променя формата си, като увеличава пречупвателната си сила и осигурява зрение за близо. Това разказва акад. Петя Василева, началник на Специализираната очна болница „Акад. Иван Пешев“.

Какви са причините за далекогледство и късогледство

Нарушенията в акомодацията настъпват при промени в тези структури. Основна роля играе намалената еластичност на лещата, която настъпва с възрастта. Оплаквания се появяват, когато възможността за акомодация е недостатъчна, за да се вижда ясно на близко разстояние пред окото. Това може да се компенсира с помощта на т.нар. пресбиопични очила – само за гледане на близко.

https://bolenzdrav.com/zdravi-i-krasivi/pitay-lekarya/kakvi-sa-prichinite-da-vizhdam-losho-na-slaba-svetlina

Късогледите гледат наблизо до късна възраст

Първите симптоми на пресбиопия започват най-често около 40-45- годишна възраст, което зависи от клиничната рефракция на окото – далекогледство, късогледство, астигматизъм. Оплакванията се появяват по-рано при хора, чиято работа е свързана с необходимост от добро зрение за близко разстояние.

Значително по-рано пресбиопията настъпва и при лица с по-високо некоригирано далекогледство. От друга страна, късогледите могат да гледат наблизо до кьсна възраст, тъй като те виждат на близко разстояние пред окото без включване на акомодацията. Прогресията на пресбиопията е индивидуална и е в зависимост освен от степента на далекогледството, така и от прекаленото зрително натоварване (изтощаване на акомодацията), употреба на лекарства (парасимпатиколитици и успокоителни медикаменти), диети, продължителна работа на екрани.

https://bolenzdrav.com/lekarstva-i-terapii/kak-se-lekuva/lazerna-korektsiya-pri-slabo-zrenie-na-blizko-razstoyanie

Лошо осветление и натоварване на окото вдигат диоптрите

Смущенията в зрението зависят и от степента на осветеност в помещението за работа, като влошеното зрение на близо се появява по-рано при слаба светлина. Развитието на мътнини в лещата – начална катаракта (перде), с напредване на възрастта, при наличие на наследственост, както и в резултат на системни заболявания (диабет), токсични въздействия и травми, също могат да доведат до ранно и бързо развите на пресбиопия.

Как да подобрим зрението

За преодоляване на първите признаци на пресбиопия ще помогне работата при добро осветление и правилен режим на зрително натоварване с кратки паузи на всеки 20 минути, в които да се гледа на далеч.

При настъпване на по- значителни затруднения намалената възможност за акомодация се компенсира с очила. Често при по-ранна поява на пресбиопични оплаквания може да се открие т.нар. скрито далекогледство. Най-подходящо решение е комбинираната корекция на зрението (особено при лица с далекогледство) за далеч и близо с т.нар. прогресивни очила, предписани от офталмолог специалист.

https://bolenzdrav.com/zdravi-i-krasivi/pitay-lekarya/vloshava-li-se-zrenieto-ot-noseneto-na-ochila

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -