вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактика8 причини за подуването на краката - какво да правим

8 причини за подуването на краката – какво да правим

Подутите глезени и крака са често срещано оплакване и обикновено не са повод за тревога, особено ако симптомите се появяват, след като стоите или ходите много. Но краката и глезените, които остават подути и в ранните часове на деня или са придружени от други симптоми, могат да са признак за сериозен здравен проблем. Ето някои възможни причини за подуване на краката и глезените, както и съвети как да действате, публикувани в медицинския сайт WebMD.

Усложнения при бременност

бременност

Известно подувания на глезените и краката е нормално по време на бременност. Внезапното или прекомерно подуване обаче може да е признак на прееклампсия. Това е сериозно състояние, при което се откриват високо кръвно налягане и протеин в урината. То се развива обикновено след 20-та седмица от бременността.

Симптомите на прееклампсия включват тежки отоци, подуване, придружени от коремна болка, главоболие, често уриниране, гадене и повръщане или промени в зрението. Състоянието е спешно и изисква незабавно да се свържете с Вашия лекар.

Наранявания на крака или глезена

Всякакви травми, дори сравнително леки, могат да доведат до подуване на краката. Най-често срещано е изкълчването на глезена. Разтягането на връзките в стъпалото и глезена причиняват болка и оток. Какво помага? За да намалите подуването от нараняване или изкълчване, сложете лед на пострадалото място, стегнете крака или глезена с подходяща превръзка и го вдигнете на табуретка или възглавница. Избягвайте да стъпвате на него известно време.

Лимфедем

лимфедем подуване на краката

Лимфедемът е застой на лимфна течност в тъканите. Може да се получи поради липса или проблеми с лимфните пътища, или пък след отстраняване на лимфни възли.

Лимфата е богата на протеини течност, която циркулира из цялото тяло по широка мрежа от съдове и капиляри. Филтрира се през лимфните възли, които улавят и унищожават нежеланите вещества като бактерии например.  При проблеми със съдовете или лимфните възли, движението на лимфата може да бъде затруднено или блокирано.

Лимфедемът се среща често след лъчелечение или отстраняване на лимфните възли при пациенти с рак. Каквато и да е причината, тя трябва да се открие и лекува. Иначе застоят на лимфа може да увреди заздравяването на раната и да причини инфекция и деформация на краката.

Венозна недостатъчност

венозна тромбоза

Отокът на глезените и краката нерядко е ранен симптом на венозна недостатъчност. Това е състояние, при което кръвта неправилно се придвижва от вените на краката към сърцето. Обикновено вените поддържат кръвта течаща нагоре с еднопосочни клапи. Когато тези клапи се повредят или отслабнат, кръвта тече надолу по съдовете и после се задържа в меките тъкани на долните крака, особено в глезените и краката. Хроничната венозна недостатъчност може да доведе до кожни промени, кожни язви и инфекции. Ако забележите признаци на венозна недостатъчност, трябва да се консултирате с лекар.

Диабетно стъпало и инфекции

Подуването на краката и глезените може да е признак на инфекция. Хората с диабетна невропатия или други нервни проблеми на краката са изложени на по-голям риск от инфекции на краката. Всеки диабетик трябва да инспектира редовно краката си за мехури и рани, дори те да са миниатюрни. При тях има невропатия –  увреждане на нервите, което може да притъпи усещането за болка. Това е т. нар. диабетно стъпало.

Проблемите с инфекциите по краката могат бързо да се задълбочат и да се стигне дори до ампутация. Ако сте диабетик и забележите някакво зачервяване, признаци на инфекция по стъпалата, трябва да потърсите лекар, най-добре съдов хирург.  

Кръвен съсирек (тромб, тромбоза)

тромб тромбоза съсирване на кръвта

Кръвните съсиреци – тромби, които се образуват във вените на краката, могат да блокират нормалното кръвообращение. При тях може да няма, но може и да има подуване на глезените и краката. Кръвните съсиреци могат да бъдат повърхностни (възникващи във вените точно под кожата) или дълбоки (състояние, известно като дълбока венозна тромбоза).

Дълбоките тромби могат да блокират една или повече от главните вени на краката. Тези кръвни съсиреци могат да бъдат животозастрашаващи. Ако се откъсват, те тръгват по кръвта и може да стигнат до сърцето и белите дробове.

Признаците са подуване в единия крак, придружено от болка, не много висока температура. Може да има и промяна в цвета на засегнатия крак. При подобни симптоми също трябва незабавно да се обърнете към лекар, най-добре съдов хирург. Може да е необходимо лечение с разреждащи кръвта медикаменти или дори операция в по-тежките случаи.  

Сърдечно, чернодробно или бъбречно заболяване

Понякога подуване може да сигнализира проблем като сърдечно, чернодробно или бъбречно заболяване. Отоците, които набъбват вечер, могат да бъдат знак за задържане на сол и вода поради дясна сърдечна недостатъчност.

Бъбречната недостатъчност може също да причини подуване на краката и глезените. Когато бъбреците не функционират правилно, това може да доведе до задържане на течности в тялото. Болестите на черния дроб може да повлияят на производството на протеин, наречен албумин, който предпазва кръвта да премине от кръвоносните съдове в околните тъкани.

Неадекватното производство на албумин може да доведе до изтичане на течности. Тежестта води до натрупване на течност в краката и глезените. Течността обаче може да се натрупва в корема и гръдния кош. Ако отокът Ви е придружен от други симптоми, включително умора, загуба на апетит и повишаване на теглото, незабавно потърсете лекарска помощ. Ако имате затруднено дишане или имате болка в гърдите, натиск или стягане, обадете се на 911.

Подуването като страничен ефект на лекарства

хапчета лекарства

Много лекарства могат да причинят подуване на краката и глезените като възможен страничен ефект. Такива могат да бъдат хормони като естроген (съдържа се в оралните контрацептиви и хормонозаместителна терапия) и тестостерон.

Други медикаменти, при които може да се наблюдават отоци, са блокери на калциевите канали; хапчета за високо кръвно, които съдържат нифедепин, амлодипин, дилтиазем, фелодипин и верапамил. Причината може да са още стероиди, включително андрогени и анаболни стероиди, както и кортикостероиди като преднизон. И още – антидепресанти (трикликс, нортифилин, дезипрамин, амитриптилин, моноамин оксидаза инхибитори като фенелзин и транилципромин. В списъка на препарати, които може да причинят отоци, влизат още нестероидните противовъзпалителни лекарства като парацетамол, диклофенак, аналгин и др.; някои диабетни лекарства.

Ако подозирате, че подуването на краката при вас може да се дължи на медикаменти, споделете това с лекар или фармацевт. Те ще преценят дали ползата от препарата надвишава неудобството, свързано с отока. В някои случаи е възможно да се смени лекарството с друго, което няма този страничен ефект.

Източник: WebMD

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -