сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВисоко кръвно и белтък в урината сочат прееклампсия - опасно усложнение при...

Високо кръвно и белтък в урината сочат прееклампсия – опасно усложнение при бременност

Високото кръвно по време на бременност може да се окаже опасно за бъдещата майка, но още повече за нероденото дете. Затова всяко повишаване на стойностите трябва да се проследява внимателно.

В някои случаи високото кръвно при бременните може да се развие в прееклампсия. Заболяването засяга 2-3% от жените, които очакват бебе. Статистиката е за други европейски страни, за България няма точни данни. Усложнението може да доведе до загуба на бебето в най-тежките случаи.

Причините за прееклампсия не са добре изяснени. Симптомите често са неспецифични, което затруднява диагнозата. Обикновено се появяват след 20-ата гестационна седмица.

„Плацентата се загнездва неправилно от 8-ата до 13-ата гестационна седмица. Вследствие на това вредни вещества попадат в кръвообращението на майката“, обяснява д-р Дитер Шлембах, началник на Клиника по АГ към болницата „Вивантес“ в Берлин. С течение на времето тези вещества въздействат негативно върху съдовата система на майката докато се достигне една критична граница.

Първите сипмтоми започват да се проявяват от 20-ата седмица

Според тежестта на заболяването те може да варират от леко главоболие до задържане на течности в тъканите, силни болки в горната част на корема и повръщане.

За да се постави диагнозата прееклампсия, трябва да са изпълнени два критерия – високо кръвно налягане и белтък в урината. На практика клиничната картина може да е доста разнообразна, пояснява д-р Щефан Ферлорен, главен лекар в болницата „Шарите“ в Берлин.

Но дори да има само тези два симптоми – високо кръвно (над 140/90 mmHg) и белтък в урината, бременната трябва да бъде наблюдавана редовно. При някои може да бъдат предписани препарати за понижаване на кръвното.

При тежко протичане винаги се препоръчва лечение в болница. При еклампсията се наблюдават крампи, които могат да са животозастрашаващи както за майката, така и за детето, пояснява д-р Ферлорен. Възможно е да настъпи отлепване на плацентата или бъбречна недостатъчност. В редки случаи кръвното се покачва до такава степен, че може да се засегне мозъкът. Настъпват смущения в оросяването и дори може да се стигне до инсулт.

Синдромът HELLP засяга черния дроб

Друго тежко усложнение при бременните е Синдромът HELLP, който засяга черния дроб. При него се наблюдават смущения във функцията на черния дроб и кръвосъсирването. Може и да няма повишаване на кръвното. Обикновено симптомът са болки в горната част на корема. Затова всяка бременна, която усети болки зад гръдната кост, има внезапен оток на лицето, прекалено бързо наддава на тегло, има гадене и повръщане, трябва веднага да иде на лекар. Най-добре при гинеколог, а не при личния лекар.

Досега беше доста трудно да се предскаже дали от съответните симптоми ще се развие прееклампсия. Международно проучване под ръководството на д-р Щефан Ферлорен обаче е дефинирало лабораторни показатели, които позволяват да се направи точна прогноза.

Гледа се съотношението на определени протеини в кръвта. Жените, чиято стойност е под 38, с 99,3% сигурност няма да развият прееклампсия в рамките на следващите 7 дни, казва д-р Ферлорен. За медиците и за засегнатите жени това е добра новина, тъй като все пак има някакъв критерий, който показва, че не са застрашени. Не е нужно да постъпват в болница. От друга страна при резултат, който сочи повишен риск от прееклампсия, следва да се вземат мерки дори симптомите да не са изразени към момента.

Най-проблемна е ранната прееклампсия

Колокто по-рано се проявят признаците на прееклампсия, толкова по-големи са рисковете за майката и детето. Същинската терапия се състои в това, да се ускори самото раждане. С отстраняването на плацентата се възстановява и съдовата система на жената.

При настъпила еклампсия в 24-ата гестационна седмица това ни изправя пред дилемата – как да се удължи възможно най-дълго бременността, за да се даде възможност на детето да се развива, без това да навреди на плода и на жената, поясняват медиците.

Ако кръвното може да се овладее с лекарства и детето не е заплашено от недостиг на хранителни вещества, се изчаква. През това време бременната се наблюдава интензивно.

Нова терапия се прилага в Германия, но ограничено

В Германия в момента се тества нова терапия при прееклампсия. Тя се прилага в малко центрове и под строго наблюдение с протокол. Става дума за пречистване на кръвта. Целта е да се филтрира проблемният белтък sFlt-1. Методът все още е експериментален и не се е утвърдил в практиката, но е надежда, че може да стане рутинен в бъдеще.

Ранно разпознаване на рисковите фактори

По-застрашени от прееклампсия са младите първескини. По-голям е рискът при многоплодна бременност и след процедури за ин витро. Предразположение може да възникне и при съществуващи автоимунни болести, диабет, високо кръвно или сърдечно-съдови заболявания.

Ако е налице някой от тези рискови фактори, бременната трябва да се обръща към гинеколог дори при най-леките оплаквания. Жени, които вече са получавали прееклампсия, при следваща бременност имат леко повишен риск, дори симптомите да липсват напълно.

Ето още веднъж симптоми, които може да сочат прееклампсия или повишен риск:

  • Главоболие
  • Задържане на вода и отоци
  • Високо кръвно – над 140/90 mmHg
  • Болки в горната част на корема, гадене и повръщане
  • Белтък в урината – изследването е част от профилактичните прегледи
  • Бебето не се развива правилно – това може да се установи на ехограф от гинеколога.

Източник: Baby-und-familie.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -