Кои са ранните симптоми за болести на черния дроб?

PRINT
черен дроб

Ранните симптоми на болестите на черния дроб са неспецифични поради това е трудно да се разграничат от други състояния. Симптомите могат да бъдат умора, гадене, загуба на апетит, болка или болка вдясно горе под ребрата, загуба на тегло и общи симптоми на неразположение. В по-късните стадии проявите са по-тежки (жълтеница, подуване или кървене ) и често водят до необратими увреди в чернодробната тъкан. Промени в състоянието на кожата може да бъдат първи признак на заболяване на черния дроб – тя става с жълт оттенък или се получават паякообразни вени.

Черният дроб е биохимичната лаборатория на нашия организъм, където във всеки един момент протичат едновременно около пет хиляди биохимични реакции. Те са насочени не само към поддържане и възстановяване на собствената структура и работа на органа, но и към жизнените функции на целия организъм. Инфекции и други вредни фактори като алкохол, контакт с химикали и други водят до разрушаване на чернодробните клетки, като по този начин влошават протичането на биохимичните реакции. Увреждат се хепатоцитите, тъй като намалява съдържанието на кофактори и ензими (глутатион, АТФ-енергийни молекули, адеметионин, ензими и витамини). Така се натрупват токсични вещества, което води до необратими промени във формата на цироза.

Има различни подходи при лечението на чернодробните заболявания. Целта на терапията е да се определят първопричините за състоянието и корекция на патофизиологичните механизми, довели до болестта, които са общи за много заболявания, включително възпаление и фиброза. Хепатопротекторите са един от възможните варианти на лечение. Те играят важна роля при симптоматично лечение на различни заболявания на черния дроб и са насочени към формиране механизми за защита и забавяне на прогресията на заболяването. Тези препарати се използват като допълнение към основната терапия или като единствен продукт, ако причината е неизвестна или пък за конкретната болест няма други лекарства.

Има хепатопротектори с различни начини на действие – възстановяване на клетъчните мембрани или на химичния баланс в жлъчния сок, заместващи ключови молекули за поддържане на биохимични реакции, възстановяване на функциите на черния дроб и структурите му. Благодарение на заместване на важни молекули в черния дроб (ензими, кофактори) хепатопротекторите са ценно допълнение към основната терапия. Нейната цел е да участва във възстановяването на биохимичните реакции, да коригира общите патофизиологични механизми, характерни за много заболявания на черния дроб, да подобри структурата на органа и да възстанови функцията на чернодробната клетка.

Проф. Алекс Буеверов, Институт за професионално образование „Сеченов“ към Московския университет

[Общо: 5    Средно: 3.8/5]
Кои са ранните симптоми за болести на черния дроб? беше последно модифицирана от: юли 5th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Кои са ранните симптоми за болести на черния дроб?

  1. DoctorsAsk.com каза:

    Вижте твърденията на един сърдечен хирург с богат опит за причините за появата на сърдечните болести

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *