Умората може да е признак за проблеми с черния дроб

PRINT
разтоварване на черния дроб

Умората може да е признак за затлъстяване на черния дроб, което по принцип се открива твърде късно, казва проф. Евгений Сас, гастроентеролог от Военно-медицинската академия в Москва, цитиран от „Меддейли“. Затлъстяването се отразява на общото здраве на човека, на всички органи. Най-много обаче страда черният дроб.

76% от хората с наднормено тегло имат и неалкохолно затлъстяване на този важен орган, казва проф. Сас. Това означава, че в клетките му се отлага и натрупва излишно количество мазнини. В резултат на това здравите клетки се възпаляват и не могат да се справят с многобройните си задължения. Най-важните са свързани с извеждането на шлаката и токсините от организма.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Умората – симптом или заболяване?
Проблеми с ноктите, които не бива да се подценяват
Състоянието на зъбите разкрива вътрешни болести
Лепи ви се всеки вирус? Проверете черния си дроб

Риск от хормонален дисбаланс и цироза

Има реална опасност, ако този процес продължи, да се стигне до цироза и дори рак на черния дроб, предупреждава специалистът. Друг сериозен риск е, че може да се стигне до хормонален дисбаланс и проблеми с храносмилателния тракт. Като цяло имунитетът при такива хора пада.

Коварното при затлъстяването на черния дроб е, че малко хора могат да разпознаят ранните признаци. Вътре в черния дроб няма нервни окончания, затова нарушенията в работата му могат да останат дълго време незабелязани.

Затова трябва внимателно да се обръща внимание на всякакви ранни симптоми – смущения в храносмилането, слабост, сънливост, апатия, гадене, тежест в дясното подребрие, сърбежи по кожата. Хората не обръщат много внимание на подобни оплаквания, погрешно ги свързват винаги с преумора, прием на лоша храна или авитаминоза, коментира проф. Сас.

С времето може да настъпят промени, които да влошат състоянието на пациента – например промени в цвета на урината или изпражненията. Това вече са показатели за хронично увреждане на черния дроб, когато възстановяването му вече е доста сложна задача. За да се избегне затлъстяването на черния дроб и всички свързани с него негативни усещания, трябва да се промени начинът на живот и хранене.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Умората може да е признак за проблеми с черния дроб беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *