четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно10-сантиметров червей се загнезди в окото на жена

10-сантиметров червей се загнезди в окото на жена

Възпалението на окото на 53-годишна жена от Мюнхен се оказа загнездил се там паразит. Лекарите извадиха оттам 10-сантиметров червей, съобщи сп. „Шпигел“. Специалистите от Германия признават, че виждат подобно нещо за първи път, а случаят е описан в New England Journal of Medicine.

Жената отишла на преглед заради усещането за чуждо тяло, а и окото било зачервено. Сълзяло, имало и лек оток. Самата тя се опитвала доста пъти да види в огледалото има ли чуждо тяло, но не успяла да разбере.

Сметнала, че най-вероятно става дума за някакво възпаление на роговицата. За три седмици не настъпило подобрение, затова тя отишла на очен лекар. Там офталмологът я разпитал подробно, включително и за това дали в последно време е била някъде в чужбина. Преди 10 месеца пътувах до Шри Ланка, признава пациентката.

Тогава лекарят веднага я изпраща в Очната клиника на Техническия университет в Мюнхен за допълнителни изследвания. Работната му диагноза е за червей в окото на жената. Колегите му помислили, че има някаква грешка, но прегледът със специална лампа показва, че в окото наистина нещо се движи. Става дума за „лоа лоа“ – нишковиден червей, който се бил загнездил там. Паразитите са разпространени в Западна и Централна Африка. Няма друг начин да се извади червея, освен оперативно през малък разрез, разказва пред. „Шпигел“ офталмологът д-р Рамин Корамния. Паразитът се оказал дълъг 10 см.

Така специалистите вече били наясно с диагнозата – нишковидният паразит е от вида Dirofilaria repens. Среща се в Африка и Южна Европа, но може да се пренася и чрез комари. Така е стигнал и до Азия, където пътувала жената. Обикновено червеят паразитира по животни, главно кучета, при които се загнездва в кожата. Това,че при жената е стигнал до окото, но това е по-скоро нетипично, коментира д-р Рамин Корамния.

Случаят бил коментирани с колеги от Института по тропическа медицина. Преобладаващото мнение на специалистите там било, че паразитът не може да се размножава в тялото на човека, затова не е необходимо жената да бъде лекувана с медикаменти, действащи върху целия организъм. След операцията тя била изписана да се прибере вкъщи и оттогава не е имала оплаквания.

СНИМКИ: New England Journal of Medicine

Източник: Сп. „Шпигел“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -