вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияУмората може да е признак за проблеми с черния дроб

Умората може да е признак за проблеми с черния дроб

Умората може да е признак за затлъстяване на черния дроб, което по принцип се открива твърде късно, казва проф. Евгений Сас, гастроентеролог от Военно-медицинската академия в Москва, цитиран от „Меддейли“. Затлъстяването се отразява на общото здраве на човека, на всички органи. Най-много обаче страда черният дроб.

76% от хората с наднормено тегло имат и неалкохолно затлъстяване на този важен орган, казва проф. Сас. Това означава, че в клетките му се отлага и натрупва излишно количество мазнини. В резултат на това здравите клетки се възпаляват и не могат да се справят с многобройните си задължения. Най-важните са свързани с извеждането на шлаката и токсините от организма.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Умората – симптом или заболяване?
Проблеми с ноктите, които не бива да се подценяват
Състоянието на зъбите разкрива вътрешни болести
Лепи ви се всеки вирус? Проверете черния си дроб

Риск от хормонален дисбаланс и цироза

Има реална опасност, ако този процес продължи, да се стигне до цироза и дори рак на черния дроб, предупреждава специалистът. Друг сериозен риск е, че може да се стигне до хормонален дисбаланс и проблеми с храносмилателния тракт. Като цяло имунитетът при такива хора пада.

Коварното при затлъстяването на черния дроб е, че малко хора могат да разпознаят ранните признаци. Вътре в черния дроб няма нервни окончания, затова нарушенията в работата му могат да останат дълго време незабелязани.

Затова трябва внимателно да се обръща внимание на всякакви ранни симптоми – смущения в храносмилането, слабост, сънливост, апатия, гадене, тежест в дясното подребрие, сърбежи по кожата. Хората не обръщат много внимание на подобни оплаквания, погрешно ги свързват винаги с преумора, прием на лоша храна или авитаминоза, коментира проф. Сас.

С времето може да настъпят промени, които да влошат състоянието на пациента – например промени в цвета на урината или изпражненията. Това вече са показатели за хронично увреждане на черния дроб, когато възстановяването му вече е доста сложна задача. За да се избегне затлъстяването на черния дроб и всички свързани с него негативни усещания, трябва да се промени начинът на живот и хранене.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -