Проблеми с ноктите, които не бива да се подценяват

PRINT

Седем са отклоненията от нормалния вид на ноктите, които не бива да се подценяват, съобщават експерти от известната клиника в САЩ „Майо“. Ето как изглеждат те и какво озачават:

жълти нокти

 

Синдромът на жълтите нокти – растежът им се забавя, появява се удебеляване и жълтеникаво оцветяване. Поразените от синдрома нокти нямат кутикул (кожички в основата), а и на места се отделят от нокътното легло. Жълтите нокти често са признак на заболяване на дихателните пътища като хроничен бронхит. Синдромът може да бъде съпътстван с подуване на ръцете (лимфедем).

 

набраздени ноктиХлътване с малки вдлъбнатини в ноктите. Среща се най-често при хора с псориазис – заболяване, при което се образуват зачервени люспести петна по кожата. Хлътването на ноктите може да бъде свързано и с нарушения на съединителната тъкан като синдрома на Райтер и алопеция ареата – автоимунно заболяване с окапване на на коса.

 

 

извити нокти

Върховете на пръстите се уголемяват и закривяват като орлови. Процесът се развива обикновено в продължение на години . Този вид на ноктите понякога е резултат от ниски нива на кислорода в кръвта и може да е признак на различни видове белодробни заболявания. Уголемяването на върховете на пръстите (може да се наблюдава и при стъпалата) се свързва още с възпалителни заболявания на червата, сърдечно-съдови, чернодробни заболявания и дори СПИН.

жълти нокти

 

Ноктите, подобни на лъжица (koilonychia), са меки и с тях сякаш може да се загребва. Вдлъбнатината обикновено е достатъчно голяма да побере капка течност. Този вид на ноктите е признак на недостиг на желязо, анемия или състояние на черния дроб, известно като хемохроматоза, в която тялото ви усвоява прекалено много желязо от храната. Ноктите-лъжица също могат да бъдат свързани със сърдечно-съдови заболявания и хипотиреоидизъм.

чупливи нокти

 

Състоянието, известно като ноктите Тери, се отличава с това, че на върха на всеки нокът има тъмна лента. Това може да се дължи на стареенето. В други случаи обаче е признак на сериозно състояние, което предхожда заболяване на черния дроб, конгестивна (застойна) сърдечна недостатъчност или диабет.

 

 

чупливи ноктиЛиниите на Бьо (Beau) са вдлъбнатини, които минават напреко през ноктите. Те могат да се появят, когато растежът на нокътя в нокътното гнездо е бил прекъснат от нараняване или тежко заболяване. Състоянията, които се свързват с линиите на Бьо, включват неконтролиран диабет и периферна съдова болест, както и заболявания, свързани с висока температура като скарлатина, морбили, паротит и пневмония. Набраздяването може също да е признак на недостиг на цинк.

чупливи нокти

 

При състоянието, известно като онихолиза, прикрепването на ноктите става рехаво и те могат да отделят от нокътното легло. „Разхлабването“ им се свързва с травма или инфекция. В други случаи разделянето на ноктите е реакция към определено лекарство или на битови продукти като втвърдители или лепила за нокти. Заболявания на щитовидната жлеза и псориазис също могат да доведат до подобно отделяне на ноктите от нокътното легло.

Източник: Mayo Clinic

[Общо: 35    Средно: 2.6/5]
Проблеми с ноктите, които не бива да се подценяват беше последно модифицирана от: юли 14th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Проблеми с ноктите, които не бива да се подценяват

  1. DoctorsAsk.com каза:

    Промени в яркостта на ноктите действително може да бъдат от много лека контузия, или нараняване на тъканта под ноктите. Но такава промяна, може също да показва анемия и липса на червени кръвни клетки , което показва, че трябва да се направи изследване на кръвта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *