сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВаскулитът може да се прояви със задух и дори алергия

Васкулитът може да се прояви със задух и дори алергия

Васкулит е общо понятие, с което се обозначават група редки заболявания. Думата означава възпаление. „Това е така, защото практически във всеки васкулит има участие на имунната система. Дали възпалението е от инфекциозен характер или автоимунен, е друг въпрос“, казва проф. Марта Балева от Клиника по клинична имунология в Александровска.

Автоимунните васкулити са самостоятелна група, но класификацията им е трудна. Разделят се според големината на съдовете – малки, големи и средни. Има васкулити с типична клинична картина като Вегенеровата грануматулоза, панартерит, Чърг-Щраус (Churg-Strauss) васкулит. Те са с автоимунна генеза. При тях се предполага, че участват автоимунни процеси от имунокомплексен тип. Най-известният васкулит при автоимунните болести е системният лупус.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Дискоидният лупус не застрашава вътрешните органи
Ултразвукът може и да лекува артериите – разбива мини тромби
Артериит – възпаление на съдовете, едва не уби млада жена

Причини за васкулит

Смята се, че в част от случаите васкулитът е реакция на организма към вируси или бактерии. Това причинява автоимунна болест. Типичен пример е при панартериитис нодоза и връзката с хепатит В. Изобщо хепатит В причинява много автоимунни болести. Чернодробната увреда при него е само върхът на айсберга, често се достига до васкулит. Има и други заболявания, които изиграват ролята на отключващ фактор. Един от главните заподозрени е вирусът на Епщайн-Бар – инфекцията с него може да е в основата на различни здравословни проблеми.

Диагнозата е трудна, защото болестта е с различна клинична картина

проф. Марта Балева

Поставянето на правилната диагноза при васкулитите е трудна задача, казва проф. Балева (на снимката). Лекарите трябва да познават клиничната картина, но също и да знаят какво да изследват. Клинична картина зависи от вида на васкулита. Например при този на Чърг-Щраус основният клиничен симптом е задухът, но може да има моно или полинефрит, еозинофилия, носна полипоза, алергия към нещо (включително лекарства), пояснява проф. Балева. Вегенеровата гранумалутоза пък може да се прояви с кървави храчки и съмненията да са първо за туберкулоза.

Автоимунните васкулите се развиват постепенно във времето. Може процесът да е протичал дълго време, без човек да му обръща внимание. Често задухът се бърка с бронхиална астма и се лекува с кортикостероиди. Накрая пациентите стигат до имунолог, едва след като стане ясно, че другите терапии не помагат.
Напредък в диагностиката при системните васкулити е доказването на антинеутрофилни цитоплазмени антитела (ANCA), посочи проф. Балева. Това е изследване, което се прави в имунологичните лаборатории. Там има необходимите специалисти, които могат също и да изтълкуват правилно резултатите.

Проблем за пациентите в България е, че малко от имунологичните изследвания се поемат от здравната каса. Все пак пациентът има право да знае кои са подходящите изследвания, друг въпрос е как те ще бъдат заплатени, коментира лекарката. При описаните симптоми от медицинска гледна точка е уместно да се направят имунологични изследвания, поне за антинеутрофилни цитоплазмени антитела и антинуклеарни антитела. Зад едно неясно оплакване може да стои лупус в начален стадий, когато можем да помогнем много, обяснява проф. Балева. Голяма част от медикаментите се поемат от здравната каса, затова е важно да се търси правилната диагноза.

Най-сигурно е да се направи хистологично изследване (с материал, например кожа) и то преди назначаването на терапия. Някои лекари много бързо назначават кортикостероиди и цитостатици, което не е погрешно, но така картината се замъглява и не може точно да се прецени.

Лечение на васкулит

Не можем да излекуваме васкулита, целта е да помогнем и да отдалечим настъпването на фатални усложнения, казва проф. Балева. Стандартната терапия включва кортикостероиди и цитостатици. В тежки случаи се прави плазмафереза. Повечето пациенти са в млада и средна възраст, по-рядко се среща при възрастните. По правило те постъпват първо в ревматологията или в дерматологията. Ако болните са с панартериитис нодоза, се засягат бъбреците, тогава те търсят помощ в нефрологията. При Вегенеровата грануломатоза постъпват в пулмологият или в УНГ отделенията. Васкулитите засягат различни органи и системи, затова пътят на пациентите обикновено минава през различни клиники.

Смятат се за редки заболявания, но може и да са по-често срещани, просто трудно се откриват. Васкулити може да има и при някои тежки заболявания, най-вече онкохематологични. Смята се, че туморната инвазия е причина за васкулита. Специалисти имунолози има в университетските центрове и големите вериги лаборатории. Тези лекари са малко – около 50 в цялата страна.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -