вторник, 4 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДискоидният лупус не застрашава вътрешните органи

Дискоидният лупус не застрашава вътрешните органи

Хроничният дискоиден лупус спада към групата на т.нар. колагенози, или автоимунни заболявания на съединителната тъкан. В тази група освен лупус еритематозус попадат склеродермия и дерматомиозит, както и някои по-рядко срещани заболявания като смесената съединителнотъканна болест и др. Лупус еритематозус се дели на три големи групи – остър (системен) лупус (на снимката), подостра форма и хронична (кожна) форма. Дискоидният лупус обикновено е част от третата, кожна форма. За щастие точно този вариант е един от най-леките и не застрашава вътрешните органи, както това се случва при системния лупус. Дискоидният лупус се проявява основно по лицето и деколтето. Кожните промени са с кръгла или овална форма – приличат на диск и оттам идва името „дискоиден“. Всеки диск е с розово-червен цвят, като често в средата се оформя и атрофична зона. Този вид лупус не боли и не сърби, но дисковидните промени не изчезват и се отличават рязко от останалата здрава кожа на лицето. Диагнозата се поставя по клиничните белези, хистологичното изследване и някои лабораторни показатели.

Лечението на дискоидния лупус трябва да започне много рано – в момента на поставяне на диагнозата. Най-важна мярка е фотозащитата Пациентите с дискоиден лупус трябва да приемат факта, че слънцето е техен враг. Научно доказано е, че заболяването рязко се влошава от излагане на UV лъчи. фотозащитата трябва да бъде с максимален фактор 50+ и допълнителна висока протекция срещу ултравиолетовите А лъчи. Нанася се в достатъчно количество преди излизане и на всеки 2 часа, ако пациентът още е на слънце. Препоръчва се непрекъснато носене на шапки. Трябва да се избягват късите ръкави и панталони.

При множество кожни промени се препоръчват специални камуфлажни кремове и фон дьо тен с фотозащитен фактор, които скриват дискоидните плаки. Локалните кортикостероиди заемат първо място в стандартната терапия -те овладяват и ограничават възпалителните промени. Много дерматолози препоръчват използването и на калциневринови инхибитори, но все още това лечение не е утвърдено.
Системното лечение включва приложение на синтетични антималарични средства по схема. Тези лекарства са много ефективни в терапията на дискоидния лупус. Според някои автори при прием на антималарици трябва да се спре тютюнопушенето, което отслабва тяхното ефективно действие. При много разпространени дискоидни изменения по кожата може да се прибегне и до прием на системни кортикостероиди за кратък период от време. При трудни за лечение случаи се прибавят имуносупресивни средства. Най-важно за пациента с дискоиден лупус еритематозус е да следи състоянието си и при признаци на обостряне да се обърне към лекуващия го лекар. Опасността хроничният дискоиден лупус да премине в остра (системна) форма се изчислява на 5-10%, но някои научни изследвания сочат и по-високи цифри. Особено голям е рискът по време на бременност и това налага лекарски контрол през целия период.

Доц. Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ „Александровска“

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -