сряда, 19 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДискоидният лупус не застрашава вътрешните органи

Дискоидният лупус не застрашава вътрешните органи

Хроничният дискоиден лупус спада към групата на т.нар. колагенози, или автоимунни заболявания на съединителната тъкан. В тази група освен лупус еритематозус попадат склеродермия и дерматомиозит, както и някои по-рядко срещани заболявания като смесената съединителнотъканна болест и др. Лупус еритематозус се дели на три големи групи – остър (системен) лупус (на снимката), подостра форма и хронична (кожна) форма.

Дискоиден лупус – какво представлява?

Дискоидният лупус обикновено е част от третата, кожна форма. За щастие точно този вариант е един от най-леките и не застрашава вътрешните органи, както това се случва при системния лупус. Дискоидният лупус се проявява основно по лицето и деколтето. Кожните промени са с кръгла или овална форма – приличат на диск и оттам идва името „дискоиден“.

Всеки диск е с розово-червен цвят, като често в средата се оформя и атрофична зона. Този вид лупус не боли и не сърби, но дисковидните промени не изчезват и се отличават рязко от останалата здрава кожа на лицето. Диагнозата се поставя по клиничните белези, хистологичното изследване и някои лабораторни показатели.

Фотозащитата е важна част от лечението

Лечението на дискоидния лупус трябва да започне много рано – в момента на поставяне на диагнозата. Най-важна мярка е фотозащитата. Пациентите с дискоиден лупус трябва да приемат факта, че слънцето е техен враг. Научно доказано е, че заболяването рязко се влошава от излагане на UV лъчи.

Фотозащитата трябва да бъде с максимален фактор 50+ и допълнителна висока протекция срещу ултравиолетовите А лъчи. Нанася се в достатъчно количество преди излизане и на всеки 2 часа, ако пациентът още е на слънце. Препоръчва се непрекъснато носене на шапки. Трябва да се избягват късите ръкави и панталони.

Локалки кортикостероиди в лечението на дискоиден лупус

При множество кожни промени се препоръчват специални камуфлажни кремове и фон дьо тен с фотозащитен фактор, които скриват дискоидните плаки. Локалните кортикостероиди заемат първо място в стандартната терапия -те овладяват и ограничават възпалителните промени. Много дерматолози препоръчват използването и на калциневринови инхибитори, но все още това лечение не е утвърдено.

Системното лечение включва приложение на синтетични антималарични средства по схема. Тези лекарства са много ефективни в терапията на дискоидния лупус. Според някои автори при прием на антималарици трябва да се спре тютюнопушенето, което отслабва тяхното ефективно действие.

Имуносупресори и проследяване

При много разпространени дискоидни изменения по кожата може да се прибегне и до прием на системни кортикостероиди за кратък период от време. При трудни за лечение случаи се прибавят имуносупресивни средства.

Най-важно за пациента с дискоиден лупус еритематозус е да следи състоянието си и при признаци на обостряне да се обърне към лекуващия го лекар. Опасността хроничният дискоиден лупус да премине в остра (системна) форма се изчислява на 5-10%, но някои научни изследвания сочат и по-високи цифри. Особено голям е рискът по време на бременност и това налага лекарски контрол през целия период.

доц. Жана Казанджиева

Доц. Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ „Александровска“

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -