вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли атопичен дерматит да се лекува без кортикостероиди?

Може ли атопичен дерматит да се лекува без кортикостероиди?

Атопичният дерматит може да се лекува и без кортикостероиди. В това увери доц. Развигор Дърленски, специалист по дерматология от столичната болница Токуда. В практиката си лекарите често чуват от майките, че не искат да използват дори локални кортикостероиди за децата си, камо ли лекарства през устата. Притесненията са свързани със страничните реакции на тези медикаменти, използвани при алергии и други заболявания. Нежеланите ефекти на кортикостероидите може да са окосмяване, кожна атрофия, потискане на хипоталамо-хипофизната ос и други.

Наистина, около две трети от майките в България се страхуват да се лекуват дори с локални кортикостероиди, да не говорим за лекарства. Две от три майки (70%) не желаят категорично да ползват такива препарати за децата си, става ясно от проучване през 2016 г.

Имуномодулатори в лечението на атопичния дерматит

В наши дни се прилагат и други, по-нови медикаменти за атопичен дерматит, които са дори по-добри от кортикостероидите. Едни от тях са имуномодулаторите. Става дума за нестероидни лекарства, които имат различни форми на приложение – локални под формата на мазила и системни, които се приемат вътрешно.

„Използваме ги отдавна в практиката. Това са например азотиоприн, метотрексат“, поясни доц. Дърленски.

Биологичните лекарства също навлизат

инжекция ваксина

Много скоро и в България се очаква да станат достъпни новите биологични терапии. Това са вид моноклонални антитела, които блокират част от клетъчния механизъм, по който възниква заболяването. След като бъдат регистрирани у нас, ще се направят постъпки тези терапии да бъдат реимбурсирани.

За да стане това факт, ще са нужни много усилия от страна на лекари и пациенти, посочи доц. Дърленски. Той допълни, че Българското дружество по дерматология винаги се е застъпвало и ще продължи на настоява българските пациенти да имат достъп до най-новите терапии подобно на хората в САЩ и други европейски страни.

В консенсуса на Българското дерматологично дружество за лечение на атопичен дерматит е застъпено най-модерното лечение. Става дума за локални средства – т. нар. калциево-невринови инхибитори. Целта е да се потисне възпалението, но без да се стига до нежеланите ефекти на кортикостероидите. Новите препоръки за лечение се отнасят както за малките пациенти, така и за възрастните.

Емолиенти веднага след раждането при наследственост

При децата, чиито родители са се сблъсквали с атопично кожно заболяване, профилактиката трябва да започне още от люлката, изтъкна доц. Дърленски. Проучвания през 2005-2006 г. показват, че така рискът детето да развие дерматит намалява наполовина.

За целта се използват кремове емолиенти. Това са вещества, които хидратират и възстановяват кожната бариера, макар в тях да няма лекарства. Диагнозата атопичен дерматит при бебетата се поставя най-често между 6 месеца и 2 г. Основният проблем при това заболяване е  нарушената кожна бариера. Кожата не може да играе пълноценно своята роля на защитна мантия, а през нея отвън по-лесно проникват болестотворни микроорганизми, вещества и химикали от околната среда.

Има ли пълно излекуване от атопичен дерматит

Все повече деца страдат от атопия на кожата. Сега това са 10-30 %, но до 2050 г. се очаква всяко второ дете в Европа и други развити страни да се ражда с една или друга форма на този тип автоимунна алергична реакция. Хубавото е, че повечето – около 70-80%, израстват проблема.

С годините обаче симптомите, свързани с кожата, отстъпват на други, главно в дихателната система. Става дума за феномен, който наричаме „атопичен марш“, посочва дерматологът. Най-често настъпва в периода на юношеството. При един от 5-има страдащи от атопичен дерматит симптомите преминават към белия дроб, носа или очите. Такива пациенти се сдобиват с алергичен конюнктивит, алергична астма или сенна хрема.

тест на кожата при алергия дерматит екземаХората с атопия страдат по-често и от други алергии

По принцип хората с атопичен дерматит по-често страдат от всякакви други алергии, свързани с акари, храни, но и контактни алергени. От контактните най-често са никел, консерванти, ароматизиращи субстанции. Възможно е да се развие алергична реакция дори към някои от медикаментите за лечение на алергия, например кортикостероди.

Целта на съвременното лечение е да постигне дългогодишна продължителна и стабилна ремисия. Това е постижимо не само при деца, но и при възрастни.

В по-редки случаи, един от 100 пациенти с атопичен дерматит, се оказва  резистентен на традиционните терапии и има нужда от продължително и упорито лечение.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -