сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНевродермит при деца и бебета - понякога причината е храна

Невродермит при деца и бебета – понякога причината е храна

Невродермитът е най-честото хронично заболяване при децата, което освен това може да се прояви много рано. Ако родителите са имали подобни проблеми, може да се очаква, че и бебето спада към рисковата група. Проявите на невродермита са неприятни – кожата се лющи, сърби и е мокра. Търсенето на причинителя е трудно, а понякога така и нищо не се открива, казва дерматологът д-р Райнер Стахов, цитиран от сайта baby-und-familie.de.

Понякога причинителите на пристъпа са храни 

яйца диетаАко е така, най-често става дума за продукти като мляко, яйца, пшеница, риба или ядки. В по-редки случаи кожата се влошава от плодове, месо или зеленчуци. Засегнатите обикновено са деца или дори бебета, допълва д-р Стахов.

При по-големите деца в училищна възраст трябва да се вземат предвид и алергени, които се вдишват. Детската имунна система може да реагира с кожни прояви на алергени като полени или акари (домашни микрокърлежи), без да са налице други симптоми като хрема или парене в очите. Задача на лекаря е в първия разговор да ограничи кръга на заподозрените причинители на невродермита.

За целта може да назначи кръвни изследвания, тестове за алергия или хранителна непоносимост. Д-р Стахов предупреждава родителите да не подлагат на своя глава децата на диета, без да знаят към какво те имат непоносимост.

Може ли атопичен дерматит да се лекува без кортикостероиди?

Мазане с защитен крем като профилактика при бебета

дете крем за лицеИма някои мерки, които може да се предприемат още от първия ден в живота на бебето, за да се избегне кожното заболяване, смята дерматологът проф. Регина Фьорстер-Холст. Нови проучвания дават надежда, че ако се започне с мазане с подходящи кремове още от първия ден, рискът от невродермит може да се намали с 50%.

В тях обаче не са включени много хора, затова не може да се правят генерални изводи. Все пак, ако бащата или майката са страдали от атопичен дерматит, бих препоръчала ранна базисна терапия, казва проф. Фьорстер-Холст.

При невродермита защитната бариера на кожата е увредена. Липидите в най-горния слой са съставени погрешно и са по-малко като цяло. По този начин алергени и вредни вещества проникват по-лесно и предизвикват реакция на имунната система. Грижата отрано с подходящи защитни кремове се подсилва кожната бариера.

Как да изберем подходящ предпазен крем?

Става дума за крем, подходящ за основна грижа. За рисковите пациенти е важно той да не съдържа ароматни вещества. Предразположени към невродермит бебета се мажат по цялото тяло два пъти дневно още от самото раждане. Не само мазането е важно за превенция на алергията. Има значение и начинът на хранене. Проучвания сочат, че балансирано хранене, допълнено от прием на пребиотици и пробиотици може да подсили имунната система в червата.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -