вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияХомоцистеин - аминокиселина, която качва риска за инсулт и инфаркт

Хомоцистеин – аминокиселина, която качва риска за инсулт и инфаркт

Хомоцистеин е аминокиселина, която естествено се среща в организма и играе важна роля при новото образуване на протеини, нуклеинови киселини и креатинин. За тази цел са необходими още фолиева киселина, витамините В6 и В12.

Повишените стойности на хомоцистеин са риск за атеросклероза и свързаните с нея сърдечно-съдови заболявания, а оттам и за инфаркт или инсулт. Освен това те са рисков фактор за невродегенеративни заболявания като деменция, алцхаймер и когнитивни смущения. Особено при възрастните хора повишените нива на хомоцистеин са вследствие на дефицити в храненето. Ако причината е такава, тя се коригира лесно с допълнителен прием на витамини.

Какви са функциите на хомоцистеин в тялото?

Основната задача е да помага за образуването на други аминокиселини, от които след това се получават различни протеини.

Кога се налага изследване за хомоцистеин и как се прави то?

Стойностите на хомоцистеин се определят в кръвния серум. Нормалните са между 5 µmol/l и 10 µmol/l. Хомоциестеин се изследва основно при пациенти, при които още в сравнително млада възраст се открива калциране на съдове на сърцето, мозъка, краката или на шията (атеросклероза). Също така се проверява при пациенти с прекаран инфаркт или инсулт, както и при хора с големи съдови запушвания (тромбоза). Освен това определянето на хомоцистеин може да помогне за изясняването на нивата на витамин В12, В6 или на фолиевата киселина, като така се установява те не са в дефицит.

Кои са причините за повишени нива на хомоцистеин?

Ако в организма не постъпват достатъчно витамин В12, В6 или фолиева киселина, стойностите на хомоцистеин се повишават, тъй като те са необходими за разграждането на тази аминокиселина. Освен това високите му стойности се свързват с някои бъбречни заболявания, понижена функция на щитовидната жлеза, повишена консумация на алкохол и прием на някои медикаменти – метотрексат, метформин, холестеримин. Други причини за повишените нива са дефектни ензими (дефицит на MTHFR) вследствие на генетични промени.

Защо високите нива на хомоцистеин са опасни?

Дори леко повишени нива на тази аминокиселина са доказан рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, за инсулт и тромбоза. В някои проучвания се описва, че рискът за сърцето и съдовете се повишава с 60% при мъжете и с 80% при жените още при покачване с 5 µmol/l. Освен това е известно, че при 30-40% от хората с атеросклероза имат повишени нива на хомоцистеин. Ако повишените нива на хомоцистеин не се лекуват, има риск още в млада възраст да се появят тежки атеросклеротични промени в съдовете, ранни признаци на деменция и разграждане на костите.

Как се лекуват високите нива на хомоцистеин?

Нивата на хомоцистеин в кръвта в повечето случаи могат да се повлияят чрез прием на препарати с витамини (витамин В6, В12 и фолиева киселина). Преди всичко фолиевата киселина е доказала своята ефективност за понижаване на стойностите му. Допълнително за профилактика на инсулти и инфаркти може да се приема ацетилсалицилова киселина (аспирин).

Кога нивата на хомоцистеин са прекалено ниски?

Стойностите може да са по-ниски, ако има силен дефицит на протеини. Това състояние обаче не се смята за болестно.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -