вторник, 14 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКатаракта - лечението е оперативно с лазер и ултразвук

Катаракта – лечението е оперативно с лазер и ултразвук

Катарактата е едно от най-често срещаните очни заболявания, което при това се лекува напълно. Зрението може да се възстанови изцяло, увери д-р Веселин Даскалов, специалист по очни болести, който приема и лекува пациенти в болница Пентаграм.

Как се променя окото при перде

катарактаКатарактата се развива след промени в биохимичния състав на лещата. Кръвоснабдяването и храненето се влошават, а UV лъчите не могат да проникнат. Лещата става плътна и непрозрачна. Лъчите на светлината трудно минават през помътнялата леща.

Пациентите виждат външния свят сякаш през запотено стъкло. Спонтанен регрес не е възможен. Катарактата с времето се увеличава, а остротата на зрението отслабва още повече.

Така може да се стигне до момент, когато болните не могат да различават дори контура на предметите. Те са само едни светли петна. По правило боледуват и двете очи. Едното може да развие катаракта по-рано от другото. 

Има различни видове катаракта. Най-често се среща обикновената, сенилна, старческа катаракта, позната още като „старческо перде”. 

Вижте още: Колко дълго да чакаме катарактата, за да се оперираме?

Лечение на катарактата с вътреочни лещи

Вътреочните лещи се използват при катаракта в наши дни масово. През 1990 г. само при 5% от оперираните пациенти са слагани вътреочни лещи, а сега това се прави при почти 98%. Самите лещи се приемат много добре от организма. Няма отхвърляне, а само възпалителна реакция, но в изключително редки случаи.

“Много рядко отчитаме усложнения. Може да се видят при занемарени пациенти с високо кръвно или други съдови заболявания”, казва д-р Даскалов.

Какво представлява лазерната корекция на зрението?

Ултразвук и лазерни технологии в лечението

За последните десетина години технологиите се подобриха много. Първите машини бяха с ултразвук, припомня си д-р Даскалов и допълва: В наши дни ултразвукът не е отпаднал, напротив – той е най-успешната технология  в лечението на катарактата. Технологията, която се използва от 3 г. в очната болница Пентаграм, се нарича асистирана лазерна катарактна хирургия.

Лазерът прави само част от операцията, не може да замести  напълно  ултразвука, а само подпомага ултразвука да бъде по-щадящ. Ултразвукът представлява вълни, които загряват, разбиват и емулсифицират лещата. Фемтосекундният лазер помага това загряване да е по-малко. Така операцията е по-щадяща и успеваемостта е по-голяма, обяснява офталмологът. На другия ден пациентите виждат с 80-90% по-добре и няма нужда от дълго възстановяване.

Операцията на катаракта е най-масовата хирургия в България и по света. 70% от пациентите над 70 г. имат катаракта.

Нова операция при перде – сменят лещата, без да докосват окото

Цена на лещите за операция на катаракта

НЗОК не покрива цялостното лечение на катаракта. Касата плаща за операцията и някои консумативи, но не покрива стойността на лещите. Налага се пациентите да покриват този разход сами.

В момента има много и различни лещи. При факоемулсификацията лещите трябва да бъдат меки, сгъваеми, които да се вкарват през разрез под 3 мм и да се разгъват вътре в окото. Цената на стандартната мека леща е между 600 и 800 лв., но тази на мултифокалните вътреочни лещи, с които можем да гледаме на различни разстояния, е много висока – над 2000 лв. за едно око.

Вторична катаракта – какво е това

При катарактата собствената помътняла леща се маха и на нейно място вътре в капсулата се слага нова, обясни д-р Даскалов. Няма рецидиви, но може да се получи вторична катаракта. Дължи се на помътняване на капсулата с годините. При 50% от пациентите след 3-тата година се получава вторична катаракта. Зависи от възрастта и използваните материали.  

“Младите пациенти по-често получават вторична катаракта. Хидрофилните лещи дават пет пъти по-често помътняване от хидрофорните лещи. Те обаче имат добри оптични качества”, разказа офталмологът.

Тази вторична катаракта е лесно поправима – капсулата може да се почиства с лазер. За целта има специална техника, а процедурата и ефективна. Почистването може да се извърши на всеки пациенти. Манипулацията е безконтактна и трае секунди. Пациентът сяда на стол и докато премигне два пъти  всичко е приключило.

Няма болка, нито риск от увреждане на лещата, уверява д-р Даскалов.

Лечение с лазер при диабетна ретинопатия

В лечението на диабетната ретинопатия лазерът се използва от 50 г. Със зеления лазер лекуваме усложненията от диабета в окото, така намаляваме късните и по-тежките проблеми, посочва д-р Даскалов.

Първите изменения в очното дъно се срещат при почти всички диабетици след 5-ата година с диагнозата. Те са начални и не се налага третиране. След 10 г. с диабет 15% от пациентите имат нужда от терапия. След 15 г. почти всички имат някакви промени в очното дъно.

По принцип захарната болест увеличава риска от перде на окото, което може да се получи дори в по-млада възраст – 45-50 г. При обмяната на вещества и проблеми с кръвната захар се получава един отпаден метаболит – сорбитол, вид алкохол, който уврежда очната леща.

Диабетът увеличава два пъти риска от перде на окото

При нелекувана ретинопатия съдовете се разрастват патологично

Ако не се третират навреме, кръвоизливите и отокът вследствие на нарушената обмяна на веществата при диабетната ретинопатия води до ново усложнение. Малките капиляри се запушват, получават се исхемични зони, които произвеждат вазопролиферативни фактори. Така се стига до разрастване на кръвоносни съдове вътре в окото, които приличат на пера на лук. Тези съдове кървят, “дърпат” ретината и водят до нейното отлепване, казва още д-р Даскалов.

Подобен процес наблюдаваме и при макулната дегенерация, но с известни разлики. При диабетната ретинопатия тези нови кръвоносни съдове растат вътре в окото и около съдовете нагоре, а при макулната растат отдолу под ретината.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -