Колко дълго да чакаме катарактата, за да се оперираме?

PRINT
катаракта перде на окото операция

Катарактата е позната още като перде на окото. Тя представлява помътняване на очната леща и се развива най-често при възрастни хора след 60- 65 г. По световни данни средната възраст на пациентите при операция на катаракта е 75 г. До нея обикновено се стига, когато намаленото зрение затруднява всекидневната дейност, казва акад. Петя Василева, началник на Специализираната очна болница „Акад. Пешев“ в София. Този стадий е индивидуален.

Тъй като съвременният живот изисква хората да съхранят своята зрителна острота до късна възраст, съвременните технологии дават възможност да се оперира и при начални степени на помътнение. Тогава зрителната острота е 60-70% от максималната. Може и да не се чака напредване на помътняването, когато неминуемо настъпват и значителни зрителни затруднения. Не се препоръчва операция при прозрачна леща, особено в по-млада възраст. Причината е, че съществуват, макар и минимални, предпоставки за настъпване на усложнения.

Двете очи се оперират едновременно много рядко 

Повечето офталмолози не препоръчват едновременна операция на двете очи. Това се прилага в много редки случаи при наличие на допълнителни обстоятелства. Дори да се спазят всички изисквания за асептика, може да съществува неподозиран инфекциозен процес в организма. Така може да се стигне до проблеми в постоперативния период, което да засегне едновременно и двете очи. Най-препоръчван период между двете операции е един месец, но в определени случаи може да се свие до 7-10 дни.

Съвременната операция на перде представлява вид рефрактивна хирургия. С избора на вътреочна леща се коригират и съществуващите рефракционни проблеми на пациента. При наличието на хиперметропия, миопия и астигматизъм при изчислението на имплантираната вътреочна леща може да се постигне пълна корекция на съществуващия рефракционен проблем. В резултат пациентът се оказва с напълно възстановено зрение без очила.

При най-разпространените лещи – монофокалните, пациентът може да направи избор дали да гледа без очила надалеч, а да използва очила за близо. Другата възможност е да се постигне пълно зрение за близко разстояние, а да остане корекцията и носене на очила за гледане надалеч. Най-често хората с миопия предпочитат да продължат да носят корекция за надалече, а да продължат да гледат наблизо без очила.

Последните новости в областта на катарактната хирургия включват приложението на мултифокални, бифокални, трифокални, както и торични (за корекция на астигматизъм) вътреочни лещи, с които може да се постигне почти пълна независимост от очила. За постигането на пълноценно зрение с такъв тип импланти е необходим период на приспособление на мозъка към новите условия на гледане – човек гледа с очите, но зрителния процес се осъществява в мозъка. Все пак с тези лещи се налага носенето на очила само при специални дейности и специфични условия на работа, подчертава акад. Василева.

Операцията на катаракта е безкръвна и безшевна

Извършва се рутинно в повечето очни клиники и представлява най-честата операция в медицината. Естественият ход на заболяването може да доведе до пълна загуба на зрението на двете очи. Това би влошило значително качеството на живот, ще ви затрудни в ежедневните дейности и възможността да се грижите самостоятелно за себе си. Препоръчвам ви да се доверите на избран от вас очен специалист и в зависимост от степента на помътняване на лещата и вашите зрителни изисквания да вземете решение за операция и за избор на вътреочна леща.

[Общо: 19    Средно: 2.6/5]
Колко дълго да чакаме катарактата, за да се оперираме? беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *