Оперират катаракта по нов метод – факоемулсификация

PRINT
преглед катаракта глаукома

13 пациенти с диагностицирана напреднала катаракта оперира д-р Алек Топов – началник на отделението по Офталмология на МБАЛ „Токуда Болница София“ съвместно с колегите си от Очно отделение на Университетската болница в гр. Щип, Македония. Оперативните интервенции вече ще се извършват на регулярна база в рамките на проект за трансгранично сътрудничество между японската болница в България и Министерството на здравеопазването на Република Македония, който предвижда интензивен обмен на опит между български и македонски лекари.

Пациентите бяха оперирани чрез съвременния метод „факоемулсификация“, чрез който катарактата се раздробява и отстранява напълно от засегното око. Благодарение на методите на микрохирургията и уменията на очните лекари новата очна леща се поставя през изключително малък разрез (под 2,5 мм), след което новата мека леща се въвежда и сама заема мястото си. Операцията е щадяща за пациентите, а възстановителният период е минимално кратък.

В рамките на своята визита д-р Топов се срещна с министъра на здравеопазването на Македония Никола Тодоров, който наблюдава операциите на катаракта в реално време и изрази подкрепата си към програмата за обмяна на опит с гост-лекари от МБАЛ „Токуда Болница София“.

Токуда Болница беше първото лечебно заведение в страната, което въведе програма за обучение на място на лекари- специалисти, медицински сестри и лаборанти, работещи в болници в Република Македония. До момента над 50 здравни специалисти са преминали обучение за повишаване на квалификацията във всички отделения на МБАЛ „Токуда Болница София“.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 2    Средно: 4.5/5]
Оперират катаракта по нов метод – факоемулсификация беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *