четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКафе след пържолата пази от атеросклероза

Кафе след пържолата пази от атеросклероза

Месото трябва да се консумира с чаша черно кафе – така се намаляват вредните въздействия на животинските мазнини. Постъпването им в кръвоносната система намалява с 50-80%, пише „Нюзру Израел“. Всъщност кафето може да замени виното по отношение на неутрализиращия ефект, тъй като в горещата напитка има много полифеноли.

Хората, които често хапват месо, са заплашени в по-голяма степен от болести на съдовете (атеросклероза), инсулти, рак и диабет. Виното частично се бори с този ефект, но алкохолът невинаги е приемлив. Кафето е по-достъпният вариант, заявяват учените.

В експериментални условия те проверили дали ароматната напитка може да забави процеса на окисляване на мазнините от месото. На практика те изследвали нивата на малондиалдехидите (MDA) в кръвта. Те са отпадъчен продукт при разграждането на полинаситени мастни киселини и са важен биомаркер за установяването на оксидативния стрес.

На група от 10 души била сервирана говежда пържола, а след нея кафе. Веднага след храненето доброволците давали кръв за изследване. Станало ясно, че след пържолата нивата на (MDA) рязко се увеличавали, но 200 г кафе сваляли наполовина усвояването на опасните мазнини. Полифенолите се свързвали с тях, като не им давали да попадат в кръвта и да се отлагат по стените на кръвоносните съдове.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -