четвъртък, 20 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво означава гликемичният индекс на храните?

Какво означава гликемичният индекс на храните?

В диетите често се говори за гликемичен индекс на храните, препоръчват се тези, при които той е нисък. Какво означава това? Гликемичният индекс на продуктите показва в каква степен се повишават нивата на глюкоза в кръвта след консумацията му, пояснява д-р Анна Маслова, ендокринолог от клиника „Медси“ в Москва.

Продуктите с висок гликемичен индекс съдържат бързоразградими захари, които на момента засищат глада като бързо вдигат кръвната захар. След това обаче следва също толкова бърз спад. Казано на прост език – ако закусите филия със сладко или течен шоколад, след час-два отново ще сте гладни.

Затова при диета е важно да се подбират храни, чиито въглехидрати се усвояват от организма по-бавно като зеленчуци, пълнозърнести продукти и други. Цялата излишна глюкоза в организма се превръща в гликоген, който пък образува мастни запаси по тялото.

Нарушения в обмяната на веществата, дори да няма диабет, а също и непълноценната работа на задстомашната жлеза (панкреас), която произвежда инсулин според нивата на кръвната захар, може да станат причина за осезаемо наддаване в теглото. Подобни проблеми са повод да се посети лекаря, съветва д-р Маслова. При хиперинсулинемията човек наистина трябва да обръща внимание не само на общия брой калории в дневното меню, но и на гликемичният индекс на храните. Колкото по-висок е той, толкова по-голяма е вероятността да се трупат повече килограми.

Продукти с висок гликемичен индекс са картофи, захар, мед, сладка, банани, диня, цвекло, морков и царевица. Храните с нисък индекс или с „бавни“ въглехидрати са овесени ядки, ориз, варива (боб, леща, грах, нахут, соя), непреработени зърнени храни, прясноизцедени сокове без захар, домати, зелени зеленчуци, лимони, гъби, млечни продукти и пълнозърнест хляб.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -