четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКолко дълго да чакаме катарактата, за да се оперираме?

Колко дълго да чакаме катарактата, за да се оперираме?

Катарактата е позната още като перде на окото. Тя представлява помътняване на очната леща и се развива най-често при възрастни хора след 60- 65 г. По световни данни средната възраст на пациентите при операция на катаракта е 75 г. До нея обикновено се стига, когато намаленото зрение затруднява всекидневната дейност, казва акад. Петя Василева, началник на Специализираната очна болница „Акад. Пешев“ в София. Този стадий е индивидуален.

Тъй като съвременният живот изисква хората да съхранят своята зрителна острота до късна възраст, съвременните технологии дават възможност да се оперира и при начални степени на помътнение. Тогава зрителната острота е 60-70% от максималната. Може и да не се чака напредване на помътняването, когато неминуемо настъпват и значителни зрителни затруднения. Не се препоръчва операция при прозрачна леща, особено в по-млада възраст. Причината е, че съществуват, макар и минимални, предпоставки за настъпване на усложнения.

Двете очи се оперират едновременно много рядко 

Повечето офталмолози не препоръчват едновременна операция на двете очи. Това се прилага в много редки случаи при наличие на допълнителни обстоятелства. Дори да се спазят всички изисквания за асептика, може да съществува неподозиран инфекциозен процес в организма. Така може да се стигне до проблеми в постоперативния период, което да засегне едновременно и двете очи. Най-препоръчван период между двете операции е един месец, но в определени случаи може да се свие до 7-10 дни.

Съвременната операция на перде представлява вид рефрактивна хирургия. С избора на вътреочна леща се коригират и съществуващите рефракционни проблеми на пациента. При наличието на хиперметропия, миопия и астигматизъм при изчислението на имплантираната вътреочна леща може да се постигне пълна корекция на съществуващия рефракционен проблем. В резултат пациентът се оказва с напълно възстановено зрение без очила.

При най-разпространените лещи – монофокалните, пациентът може да направи избор дали да гледа без очила надалеч, а да използва очила за близо. Другата възможност е да се постигне пълно зрение за близко разстояние, а да остане корекцията и носене на очила за гледане надалеч. Най-често хората с миопия предпочитат да продължат да носят корекция за надалече, а да продължат да гледат наблизо без очила.

Последните новости в областта на катарактната хирургия включват приложението на мултифокални, бифокални, трифокални, както и торични (за корекция на астигматизъм) вътреочни лещи, с които може да се постигне почти пълна независимост от очила. За постигането на пълноценно зрение с такъв тип импланти е необходим период на приспособление на мозъка към новите условия на гледане – човек гледа с очите, но зрителния процес се осъществява в мозъка. Все пак с тези лещи се налага носенето на очила само при специални дейности и специфични условия на работа, подчертава акад. Василева.

Операцията на катаракта е безкръвна и безшевна

Извършва се рутинно в повечето очни клиники и представлява най-честата операция в медицината. Естественият ход на заболяването може да доведе до пълна загуба на зрението на двете очи. Това би влошило значително качеството на живот, ще ви затрудни в ежедневните дейности и възможността да се грижите самостоятелно за себе си. Препоръчвам ви да се доверите на избран от вас очен специалист и в зависимост от степента на помътняване на лещата и вашите зрителни изисквания да вземете решение за операция и за избор на вътреочна леща.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -