понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПовръща ли детето, може да е топлинен удар

Повръща ли детето, може да е топлинен удар

Горещините през лятото крият риск от топлинен удар, като децата са по-застрашени от възрастните. При слънчасване малчуганите повишава чувствително температурата си. Рискът при новородените е по-висок, тъй като защитните им сили все още са слаби и им липсва добра терморегулация, поради което телесната им температура е по-зависима от външните фактори, посочва д-р Цветана Джурова, педиатър. Често вината за прегряването на децата е у възрастните, които буквално навличат малките вкъщи или по време на разходка.

Пазете детето от прегряване

В стремежа си детето да е прибрано на топло, за да не се разболее, родителите поддържат по-висока стайна температура през зимата, а през лятото – в желанието си да са повече време на открито – го оставят продължително време на слънце. Препоръчително е малчуганите да не се излагат на слънце в най-горещите часове на деня – между 11 и 16 часа, и по възможност да са на сенчести и хладни места. Освен задължителния слънцезащитен крем е важно детето да носи шапка, слънчеви очила и да не е облечено с много дрехи. Препоръчително е да носи широки и удобни дрехи от естествени материи като памук и лен.

Функцията на повечето детски бански, които имат ръкави и крачоли, за да се защитава нежната бебешка кожа, могат да имат и обратен ефект, предупреждава специалистът. Бански от този тип не защитават изцяло кожата от ултравиолетовите лъчи, от друга страна, материята обикновено е изкуствена и загрява допълнително кожата, което може да доведе до прегряване.

Знаете ли какво да правите при топлинен удар?

Лекар казва дали симптомите са от вирус или слънчев удар

„Сега е моментът на летните почивки на морето. Родителите не трябва толкова лесно да казват, че детето е слънчасало. То трябва да бъде заведено на лекар, който обстойно да го прегледа, защото дори да е престояло повече на слънцето, има вероятност и да е направило контакт с вирус, т.е. да има съвпадение на проявите и на двете състояния“, съветва д-р Джурова.

Често топлинният удар е съпроводен от повръщане, което води до обезводняване на организма. Ако се появят съмнения за претопляне, на детето веднага трябва да се дадат течности, които да го охладят. Първата помощ в подобна ситуация предполага родителите да измерят температурата и ако е нужно, да дадат лекарство за понижаването й. Може да се направи и вана, като температурата на водата трябва да е около 37 градуса, а после постепенно да се добавя хладка вода. Ако детето продължава да повръща, да поддържа висока температура и да е отпаднало, е необходима намесата на специалист.

Симптомите на топлинен удар може да бъдат объркани с летен „грип“

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -