При топлинен удар охлаждайте постепенно, а не рязко

PRINT
слънчев удар топлинен удар

Високите температури през лятото за много хора крият риск от пре­гряване, аритмии, влошаване на хроничните заболявания. Понякога престоят на открито под палещите лъчи на слънцето и горещината могат да причинят слънчев или топлинен удар. Какво да правим и кои са най-важните неща за нормализиране на температурата на тялото, разказва д-р Николай Нейчев от Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно ле­чение във ВМА.

Температурата ни е най-висока към 16 часа

повишаване на имунитета болно детеНай-показателна за състоянието на организма е ректалната температура. В нормалния случай тя е около 37,2 градуса. В България обикновено се мери аксиларната темпе­ратура – измерена с термоме­тър под мишницата, която нормално е 36,6 градуса, обяснява д-р Нейчев. Телесната температура има циркадни колебания – варира в рамките на денонощието. Най-ниска е към 4 ч по време на сън. Към 16 ч са са по-високите стойности, макар и само с десети от градуса. Причината е, че в резултат на обменните процеси в организма по това време се отделя най-много то­плина. Затова и през лятото към 16 ч на човек му е най-топло. При жените температурата се покачва и всеки месец в деня на овулацията.

Основният механизъм за ох­лаждане на тялото е чрез изпа­рение – включват се и големите потни жлези, кожата овлажня­ва. Обичайно това става при температура на околната среда над 34 градуса. Най-фината регулация на телесната температура пък се осъществява в централната нервна система – в хипоталамуса. Този център реагира и на най-малките промени в температурата на кръвта, дори на 0,01 градуса разлика. Реакция­та е механична – разширяват се периферните кръвоносни съ­дове, за да настъпи по-бързо охлаждане.

Заради не­съвършен­ството на та­зи система в детска въз­раст децата се по-уязвими в топлорегулацията на централ­но ниво, а при възраст­ните хора причината са хроничните за­болявания, атеросклеротич­ните промени, както и някои лекарства. Сред тях са някои кардиологични, антиалергични медикаменти, както и диуретици.

Замаяност и обилно потене – симптоми на слънчевия удар

Прегряването може да се из­разява в слънчев удар или в топлинен удар. „Разликата е сериозна. При слънчев удар не се нарушава отделянето на пот, тоест организмът все още може да реагира адекватно на пре­каленото затопляне чрез по­тене. В екстремни случаи за кратко време човек може да отдели 3 до 4 л пот за един час“, обяснява д-р Нейчев. Слънчевият удар се дължи на прекалено излагане на слънце. Човек се чувства за­маян, вътрешната температу­ра може да е повишена, но невинаги. Дори да е, организмът може бързо да компенсира – достатъчно е човек да иде на сянка и да поеме охладени теч­ности. Може да се предприеме и повърхностно охлаждане – с наплискване с вода, козметични средства, компреси.

Симптомите на топлинен удар може да бъдат объркани с летен „грип“

При топлинен удар човек не се поти, а е прегрял

слънчева активност„Топлинният удар е значи­телно по-сериозно състояние. Веднага се усеща, че кожата е гореща и суха, човек не се поти“, обяснява анестезиологът. Топлинен удар може да настъпи при продължи­телен престой в горещо и влажно помещение, където няма циркулация на въздуха. Висока температура с висока влажност е най-лошата комбинация, тъй като влагата много затруднява охлаждането“, казва д-р Ней­чев. В арабските страни напри­мер е много топло, но се понася леко, защото въздухът е сух, до­пълва той.

За колко време при тези усло­вия може да настъпи топлинен удар, зависи от индивидуалното състояние, хроничните заболя­вания, поетите лекарства и хра­на. Колкото по-тежък, обезводнен и заситен е човек, толкова по-трудно се охлажда. Спорт, труд или друг вид физическо натоварване, до­ри разходка в топло и влажно време може да предизвика топлинен удар.

Охлаждайте постепенно и внимателно

Ако човек е с 40°, охлаждайте до 38°, а не рязко до нормата, съветва специалистът. При слънчев или топлинен удар е много важно дали край пострадалия има хора, които се ориентират какво става и могат да реагират адекватно. Топлинният удар в по-тежките си форми изисква лекарска помощ, а дотогава околните може да дадат първа помощ. При слънчев удар пострадалият може да се усеща замаян, но е в съзнание.

При топлинен удар оплакванията са отпадналост, дезориентация, главоболие, гадене с позиви за повръщане, мускулни крампи, учестена сърдечна дейност, учестено дишане, обяснява д-р Николай Нейчев. Ако не се вземат мерки, в по-тежките форми на топлинен удар настъпват по-сериозни нарушения в дишането, може да се стигне до безсъзнание, кома и опасност за живота. Първата стъпка е пострадалият да бъде изведен от средата – да бъде преместен на сянка, на по-хладно и проветриво място.

Колко вода да пием в горещото време?

Следват мерките за физикално охлаждане – компреси със студена вода, увиване в чаршафи или дрехи, напоени със студена вода. Бутилки със студена вода може да се сложат под мишниците и в областта на слабините, където охлаждането става най-бързо.

При тези мерки обаче помагащият трябва да внимава да на предизвика рязко охлаждане, казва д-р Нейчев. „Добре е температурата да се измери – ако пострадалият е с 40 градуса например, охлаждайте няколко минути, докато температурата падне докъм 38 градуса, спрете и наблюдавайте състоянието му“, съветва той.

Успоредно с това на пострадалия се дават течности – най-добре вода и в никакъв случай бира или друг алкохол или напитка, съдържаща кофеин. Изобщо, през лятото кафето, другите кофеинови и особено т.нар. енергийни напитки трябва да се намалят, в топлото време консумацията им може да предизвика първи признаци на прегряване, съветва лекарят.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 2    Средно: 3/5]
При топлинен удар охлаждайте постепенно, а не рязко беше последно модифицирана от: юли 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *